CAR: Oslobađa zaboravljene taoce somalijskih pirata!

Pukovnik Džon Stid pokušava da oslobodi taoce koje su oteli pirati sa Somalije i koji su ostali zaboravljeni, jer njihova vlade dižu ruke od njih zbog nedostatka sredstava za otkup

  • 1

Pukovnik Džon Stid sedi u svojoj improvizovanoj kancelariji kod svoje kuće u Najrobiju, odakle pokušava da izađe na kraj sa piratima sa Somalije sa kojima je svakodnevno na vezi. On nema da ponudi novac za otkup talaca, niti ima na raspolaganju mornaricu kojom će plašiti pirate. Jedino što on ima je prijateljski pristup, lepe reči i pokušaj da zamoli Somalijce da jednostavno puste svoje taoce.

Iako pirati sa Somalije već neko vreme nisu glavna vest u medijima, čak skoro da su sasvim iščezli, i dalje postoji oko 100 mornara koji su zaboravljeni u zarobljeništvu. Njihove vlade nemaju interesovanja da se bave njihovim izbavljanjem, a porodice nemaju ni političku ni materijalnu podršku da ponude otkup.

Zaboravljeni taoci su najčešće iz zemalja Trećeg sveta. Jedan takav slučaj je malezijski brod Albedo, zarobljen u novembru 2010, čiji vlasnici su jednostavno nestali kada je zatražen otkup za posadu u iznosu od 8 miliona dolara. Pre tri meseca ovaj brod je potonuo, a preživela posada je prebačena na somalijsko kopno i tamo sasvim zaboravljena.

Upravo ovaj slučaj naveo je Stida da reaguje. I sam kaže da nije nimalo jednostavno, ali mu je nekoliko puta polazilo za rukom da uspešno obavi pojedine pregovore, kao što je obezbeđivanje nesmetanog prolaza za medicinsko osoblje koje je trebalo da poseti taoce sa Albeda.

Još jedan od zaboravljenih brodova je Ajsberg, teretni brod čija posada je bila iz Indije, Sudana, Pakistana, Filipina... I nijedna zemlja nije pokušala da nađe sredstva za oslobađanje svojih talaca. Čekajući novac koji evidentno neće dobiti, pirati su postajali sve nervozniji, pa je i tortura bivala veća, što je navelo neke od članova posade na samoubistvo.

Džon Stid, koji trenutno radi na oslobađanju zaboravljenih talaca, uspeo je, za sada, da stupi u kontakt sa posadom od koje niko nije čuo ni traga ni glasa već dve godine. Iako su dobro, oni i dalje borave negde na somalijskoj teritoriji i niko ne zna pod kakvim uslovima žive.

(Telegraf.rs / Izvor: telegraf.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA