Radulović: Nikome više nećemo da poklanjamo pare

- Neodgovorno ponašanje kada se radi o novcu poreskih obveznika više neće biti moguće -ili će Srbija preživeti ili će preživeti ovo živo blato - rekao je ministar privrede Radulović

  • 3

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da resorno ministarstvo sprovodi redovnu kontrolu svih agencija pod svojim okriljem i prosleđuje dokaze o sumnjivim poslovima nadležnim organima.

On je poručio da će će se Ministarstvo baviti privlačenjem stranih investitora, podsticajima, ali neće nikom poklanjati novac, jer to nije strategija za razvoj privrede.

- Neodgovorno ponašanje kada se radi o novcu poreskih obveznika više neće biti moguće -ili će Srbija preživeti ili će preživeti ovo živo blato - rekao je Radulović u intervjuu sutrašnjim "Novostima" i potvrdio da je je protiv prvog čoveka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidara Laganina, podneta krivična prijava.

- Naš sistem je tako napravljen da ovakve stvari imaju privid legalnosti. Pravilnik kontrole nikad nije donet, tako da svi mogu da kažu da nisu oni nadležni. Sva dokumentacija je bila u SIEPA i postoje otpori da se ona dostavi Ministarstvu - kazao je on.

Radulović je istakao da će biti prijavljeni svi sumnjivi poslovi agencija i ponovio da ne odustaje od smanjenja nameta na rad.

On je rekao da do sada nije bilo kontrole dodele subvencija investitorima, a bili su ogromni otpori da se uopšte započnu.

- U ugovorima ne piše koliko je investitor zapošljavao ljudi u momentu dodele subvencija, a koliko je danas angažovano. Nemamo informaciju da li je investicija uopšte izvršena u planiranom iznosu. Ni visina kapitala u tim preduzećima ne odgovara visini investicije koja je obećavana -  kazao je Radulović.

On je naglasio da su bezumne subvencije deo pogrešne ekonomske politike, fokus razvoja je domaća privreda, a strane investicije su više nego dobrodošle, ali one su "slag na torti" a nama je "ropala torta"

Radulović je rekao da je priča da su subvencije donele 55.000 novih radnih mesta naduvana.

- Analize su pokazale da je u taj broj uključeno i oko 7.000 zaposlenih kod poslodavaca sa kojima je ugovor o subvencionisanju raskinut i gde smo išli na naplatu garancija. Tu spada i više od 24.000 onih koji tek treba da dobiju posao. Imamo situaciju i da su radnici dobili otkaz na nekom drugom mestu, prijavili se u Nacionalnu službu za zapošljavanje na jedan dan, a nakon toga su preuzeti i zaposleni u drugoj firmi -  naveo je ministar.

Na pitanje ima li slučajeva da je subvencija države bila veća od onoga koliko je uložio investitor, Radulović je odgovorio potvrdno i naveo primer pirotskog "1. maja", gde su radnici dobili otkaz, a kroz subvencije je Srbija, praktično, kupila investitoru opremu.

On je ponovio da neće odustali od smanjenja nameta na rad.

- To spada u mere o kojima se u vladi i dalje vode diskusije. Tek uz smanjenje nameta na rad ima smisla povećavati poreze. Jer, samo povećavanje poreza, uz smanjenje potrošnje ima loše efekte, što smo iskusili u poslednjih godinu dana - kazao je Radulović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    13. novembar 2013 | 00:10

    Nisu krivi radnici nego direkrori, upravni i nadzorni odbori koje postavlja vlada. Dakle kriva je vlada, sve vlade od 2000-te.

  • posle svega

    12. novembar 2013 | 23:54

    Zar zaista mislite da vam verujemo!

  • srle

    12. novembar 2013 | 23:17

    Ima da delite pare i na te pare kamatu da placate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA