BIA 2005. godine prisluškivala 302 osobe

Prisluškivane osobe su bile pod elektronskim nadzorom sadržaja komunikacija od 1. januara do 31. oktobra 2005. godine

  • 4

Inicijativa mladih za ljudska prava  je, četrdeset dana nakon pravnosnažnosti presude Evropskog suda za ljudska prava, dobila podatke o broju zahteva za prisluškivanje lica u 2005. godini od strane Bezbednosno-informativne agencije (BIA), u kojima stoji da su od 1. januara do 31. oktobra pomenute godine pod elektronskim nadzorom sadržaja komunikacija bile 302 osobe u Republici Srbiji!

Podsetimo, u junu ove godine doneta je presuda Evropskog suda za ljudska prava kojom je utvrđeno da je država Srbija prekršila član 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji se odnosi na slobodu izražavanja mišljenja, kao i pravo primanja i saopštavanja informacija.

Ova organizacija je poslala predstavku Evropskom sudu za ljudska prava podnela 29. novembra 2006. godine. Ceo postupak, od prvog zahteva za pristup navedenim informacijama do prijema informacija, trajao je osam godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA