Kako je oluja Teodor, koja je pogodila Hrvatsku, zaobišla Srbiju?

Sudar hladnog ciklona sa severa Evrope i toplog iznad severne Italije izazvao je silovitu buru koja nije silazila niže od severnog Jadrana

  • 13

Nezapamćenu oluju koja je u ponedeljak pogodila Hrvatsku izazvao je ciklon kojeg je hrvatski meteorološki centar Crometeo prozvao Teodor.

Ciklon Teodor nastao je tako što se duboki ciklon sa severa Evrope sudario s ciklonom koji se formirao iznad severne Italije i severnog Jadrana.

Kad je sekundarni ciklon sa severa Jadrana oborio pritisak nad morem na 995hPa, dotok hladnog vazduha s kontinentalne Hrvatske sudario se s još uvek toplim vazduhom iznad Jadranskog mora koji je iznosio 20 stepeni celzijusa.

Pogledajte video-snimak:

Taj susret dva ciklona izazvao je na moru buru, a na kontinentalnoj Hrvatskoj vetar severac.

Crometeo je danima najavljivao oluju i do sada najvetrovitiji dan u godini, a to je bio i znak za ljubitelje oluja da se daju na posao.

Hrvatski "storm čejseri" krenuli su odmah put Velebita kojim je kao niz tobogan šibao vetar i dalje ka severnom Jadranu bliže Sloveniji i Italiji, gde je oluja još žešće besnela.

Među domaćim lovcima na oluje našao se i Slovenac Marko Korošec koji je jurio tornada po SAD, tako da je potera dobila internacionalnu notu.

Pogledajte video-snimak:

Izmerene brzine vetra bile su impozantne, tako da je prilikom skoro svakog merenja brzina vetra bila iznad 200 kilometara na čas.

Na Paškom mostu koji je zbog vetra bio zatvoren za saobraćaj i koji povezuje Pag sa kopnom, Korošec je anemometrom izmerio brzinu od 218 kilometara na čas.

Najveća zabeležena brzina vetra tog dana bila je na ostrvu Krk i iznosila je 236,52km/h, što je 65,7m/s.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Izvor: Crometeo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MM

    13. novembar 2013 | 16:54

    Imali smo mi Oluju,dok je ceo svet upirao prst u nas ,cemu poredjenje,Majka priroda pamti svee....

  • Sladjan

    13. novembar 2013 | 16:57

    To im je za ćirilicu

  • Cakan

    13. novembar 2013 | 17:00

    Unistice vas!!! tu nepomazu ameri i englezi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA