UNOSAN BIZNIS: U Srbiji cveta šverc puževa!

Krijumčarenje puževa glavni je izvor prihoda sakupljača puževa, a kako sakupljanje puževa u prirodi nije zabranjeno, kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije, propala je cela poljoprivredna grana pužarstva, kažu u Privrednoj komori Srbije

  • 10

Izvor egzistencije sakupljača puževa koji su ostali bez posla jeste krijumčarenje puževa, koje nakupcima prodaju za tridesetak dinara po kilogramu, dok izvoznici, zavisno od stepena obrade mesa u Evropskoj uniji, za istu količinu dobijaju najmanje četiri evra.

Budući da sakupljanje puževa u prirodi nije zabranjeno, kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije, propala je cela poljoprivredna grana pužarstva, kažu u Privrednoj komori Srbije. Veliki broj farmi za uzgoj puževa posluje samofiktivno i služi za pokriće nakupaca, a ne za legalnu prodaju. U Srbiji trenutno postoji samo jedna farma za uzgoj, preradu i izvoz puževa.

Puževi se izvoze najviše u Makedoniju, mada je prošle godine deo prodat i Italiji i Bosni i Hecegovini. Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije ne spore da bi uzgajanje puževa mogao da bude unosan posao, ali objašnjavaju da je za gajenje ovog mekušca potrebno ispuniti mnogo uslova.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevnik.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA