• 17

MENJAJMO ZAKON: Stranci će zaraditi milijarde na srpskom litijumu, nama 3%!

Samo u Jadarskom kraju kraj Loznice može da se izvadi oko pet miliona tona litijuma, čija vrednost dostiže 25 milijardi evra. Zbog postojećih propisa, Srbiji će od toga ostati samo 750 miliona evra

  • 17

Prema procenama Ministarstva rudarstva, u Jadarskom kraju, pored Loznice, nalazi se oko 227 miliona tona minerala jadralit, iz kojeg se može izvaditi oko pet miliona tona litijuma.
Prema nekim procenama, to je čak dvadeset odsto svetskih, odnosno devedeset evropskih rezervi ovog metala, koji se smatra energentom budućnosti. I to samo u tom kraju Srbije, a postoje velike indicije da ovog metala ima i u ostalim delovima naše zemlje.


O kojoj vrednosti se radi, govori podatak da tona litijuma na svetkom tržištu dostiže cenu i do 5.000 evra. Prostom računicom dolazimo do podatka da samo u tlu u okolini Loznice imamo čak 25 milijardi evra! Međutim, od svog tog bogatsva Srbija će, ukoliko se ne poveća rudna renta koja iznosi 3 odsto, videti svega 750 miliona evra!
Kako bi zaštitili interese države kada su rude u pitanju, Ministarstvo je donelo predlog novog zakona kojim bi rudne rente za pojedine mineralne sirovine trebalo da budu povećane.

Ministar rudarstva Milan Bačević kaže da taj zakon još nije usvojen, kao i da su do sada održane tri javne rasprave.
- Mi ćemo ovim zakonom odrediti koje su to strateški mineralne sirovine za koje treba podići rente. Kad govorimo o litijumu, tu slobodno možemo da kažemo da je njegova vrednost nekoliko stotina milijardi dolara jer postoje ozbiljne indicije da litijuma ima i u drugim delovima zemlje - rekao je Bačević.
Ukoliko se pak rudna renta za litijum ne poveća, što ministar Bačević ne veruje da će se dogoditi, Srbija će izgubiti minimum 24 milijarde dolara!
(M. B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • avaxus

    Neverovatno pola Srbije nema posla a oni hoce da daju posao strancima...

  • ssss

    Dignes kredit, kupis masine, vratis kredit i ostane ti bruka para. Jasno kao dan. O da, i nabijes strance nogom u dupe.

  • стрептомицин

    Шта друго очекивати од колоније? Уколико некоме није јасно Србија је колонија. Али на жалост и ту смо изузетак јер нормално је да једна земља колонизује другу, а у случају Србије " групњак". Наравно да и као свакој колонији после стране експлоатације остају само трајно загађено замљиште и уништен екосистем, а само је пар политичара или "бизнисмена(наравно " контроверзних") " имало корист... За све је крив народ који је или толико глуп па не капира или тотално незаинтересован.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima