MENJAJMO ZAKON: Stranci će zaraditi milijarde na srpskom litijumu, nama 3%!

Samo u Jadarskom kraju kraj Loznice može da se izvadi oko pet miliona tona litijuma, čija vrednost dostiže 25 milijardi evra. Zbog postojećih propisa, Srbiji će od toga ostati samo 750 miliona evra

  • 17

Prema procenama Ministarstva rudarstva, u Jadarskom kraju, pored Loznice, nalazi se oko 227 miliona tona minerala jadralit, iz kojeg se može izvaditi oko pet miliona tona litijuma.

Prema nekim procenama, to je čak dvadeset odsto svetskih, odnosno devedeset evropskih rezervi ovog metala, koji se smatra energentom budućnosti. I to samo u tom kraju Srbije, a postoje velike indicije da ovog metala ima i u ostalim delovima naše zemlje.

O kojoj vrednosti se radi, govori podatak da tona litijuma na svetkom tržištu dostiže cenu i do 5.000 evra. Prostom računicom dolazimo do podatka da samo u tlu u okolini Loznice imamo čak 25 milijardi evra! Međutim, od svog tog bogatsva Srbija će, ukoliko se ne poveća rudna renta koja iznosi 3 odsto, videti svega 750 miliona evra!

Kako bi zaštitili interese države kada su rude u pitanju, Ministarstvo je donelo predlog novog zakona kojim bi rudne rente za pojedine mineralne sirovine trebalo da budu povećane.

Ministar rudarstva Milan Bačević kaže da taj zakon još nije usvojen, kao i da su do sada održane tri javne rasprave.

- Mi ćemo ovim zakonom odrediti koje su to strateški mineralne sirovine za koje treba podići rente. Kad govorimo o litijumu, tu slobodno možemo da kažemo da je njegova vrednost nekoliko stotina milijardi dolara jer postoje ozbiljne indicije da litijuma ima i u drugim delovima zemlje - rekao je Bačević.

Ukoliko se pak rudna renta za litijum ne poveća, što ministar Bačević ne veruje da će se dogoditi, Srbija će izgubiti minimum 24 milijarde dolara!

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    16. decembar 2013 | 11:27

    A zasto se jedan od silnih kredita koji se trose na gluposti ne iskoristi za nabavku opreme i eksploataciju rude litijuma pa mi ne uzmemo svih 25 milijardi??? Zasto gurati lovu strancima, zasto smo toliko jadni????

  • nemi posmatrac

    16. decembar 2013 | 11:23

    Dobro ste se setili da okrenete zakon u nasu korist...svaka normalna drzava tako radi....

  • Mirjana

    16. decembar 2013 | 11:55

    Veca je korist ne vaditi litijum i druge rude koje su kurentne i ostaviti ih za druga bolja vremena, nego ih POKLANJATI strancima, a ujedno urusavati geografski igled i cvrstinu tla. Treba stati na put beskurpuloznim politicarima na put, jer zarad svojih provizija rasprodace sve resurse koje imamo, ostaviti nas kao golje, a stranci ce nam unistiti tlo, zemljiste vazduh i sve ostalo sto nam je priroda dala a politicari oduzeli. Ko jos daje ovo za ovaj procenat. Bacevic je za mene izdajnik svog naroda ako dozvoli ovako nesto. Zasto ne uslovimo pola pola, sto sav normalan svet radi, zasto se poltronisemo i zasto smo toliko servilni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA