2

TEMA TELEGRAFA: Postoji li život psihijatrijskih bolesnika i nakon bolnice? (FOTO)

Ekipa Telegrafa boravila je sa članovima Udruženja psihijatrijskih korisnika "Duša" posmatrajući kako se uspešno vraćaju u društvo, aktivno učestvujući u glumačkim, likovnim, literarnim i psiho-edukativnim radionicama

Pozorisna radionica PRAVO NA UMETNOST3
Foto: Udruženje Duša

Život bez prijatelja i podrške u stalnom preispitivanju... Vrte se u začaranom krugu... Naposletku - samoizolacija! Da život korisnika psihijatrijskih usluga ne mora da izgleda poput ove rečenice i da postoji mesto na kojem ih neko konačno pita kako im je, ne konstatujući "ad hoc" šta im je, dokazuje Udruženje korisnika psihijatrijskih usluga "Duša".

U njihove prostorije u Višegradskoj uputili smo se jednog kišnog dana. Napolju sumorno, a unutra - toplo, sigurno,lepo...

U prijatnom ambijentu uz toplu kafu dočekuje nas nekoliko članova. S osmehom na licu potvrđuju da im se život iz korena promenio otkad su zajedno. Nekima od njih zahvaljujući učešću u brojnim aktivnostima Udruženja, a uz redovno uzimanje propisanih lekova i redovnih odlazaka na kontrolu smanjena je doza lekova koje piju. To je, kažu, prvi tračak svetlosti na izlasku iz tunela u kojem se svako od njih nalazio.

Foto: Udruženje Duša

Foto: Udruženje Duša

- Čovek je socijalno biće i jedna od najvažnijih stavki u oporavku korisnika psihijatrijskih usluga upravo je druženje i boravak sa ljudima koje "muči ista muka" - počinje priču sa nama predsednica Udruženja Vesna Avramović. U grupama samopomoći, svakog petka od 16 do 17.30 časova članovi lakše prolaze krizne trenutke razgovarajući o onome što ih boli. Na Vesnine reči nadovezuje se potpredsednik "Duše" Slobodan Lazić:

- Mnogi od nas kada su stigli nisu bili u stanju da progovore nijednu reč. Toliko nam je bilo teško... A, onda je neverovatnom dinamikom sve oko nas počelo da se menja. Znate li koliko samo znači kada vam za početak, psiholog Jovana Bešević razjasni pojmove koji stoje na otpusnoj listi ili izveštaju sa kontrole. Mnogi ne razumeju delove onoga što je tamo napisano.

Saznajemo i da je značajan broj članova (u Udruženju ih je trenutno više od 60) za kratko vreme pronašao svoju pasiju među brojnim aktivnostima Udruženja, čiji je glavni cilj – resocijalizacija i osnaživanje.

Foto: Udruženje Duša

Foto: Udruženje Duša

- Isključivo od ličnog afiniteta zavisi da li će se neko uključiti u aktivnosti glumačke, likovne, literarne ili psiho-edukativne radionice, pohađati školu jezika ili kompjutera, ići na psihodramu ili sportski dan na Adu i igrati stoni-tenis... Jedna od uloga Udruženja je da još uvek ranjive ljude, po izlasku iz bolnice implementira u društvo fokusirajući se pre svega na osmišljavanje njihovog slobodnog vremena. U tom smislu se organizuju brojne posete institucijama kulture (pozorištima, bioskopima, galerijama, muzejima).

- Ovde nema potcenjivanja i osuđivanja. Osećam se zaštićeno i sigurno - priča nam jedan od članova koji je u Udruženju od aprila 2010. i dodaje - Otkad sam ovde, nisam više sam na svetu! Nisam "šetajuća dijagnoza". Drugi me konačno gledaju kao individuu sa svojim razmišljanjima i osećanjima. Mnoga prijateljstva su među ovim zidovima stvorena. Među članovima Udruženja je više korisnika nego korisnica. Bilo bi više i ljubavi da nam ne fali žena! Evo, apelujem ovim putem da pozovete žene da nam se pridruže - šali se Petar sa toplim osmehom na licu.

Foto: Udruženje Duša

Foto: Udruženje Duša

Likovne radionice se održavaju dva puta nedeljno u saradnji sa Udruženjem "Prostor" koje vode slikarke Mina Aleksić i Marija Kućan.

Od još jednog člana, A.M. koji je redovan na sastancima Udruženja saznajemo da je Petar pravi ljubitelj glumačke radionice.

- Otkad smo uspostavili saradnju sa sjajnim francuskim profesionalnim glumcem Rišarom Groloom, ne prestajemo da nižemo uspehe sa svojim predstavama - priča ponosno Petar i dodaje - U okviru Bitef "Polifonije" nastupali smo u UK "Parobrod", izvodili predstave u Centru za kulturnu dekontaminaciju... Poslednju predstavu "Na treći pogled... Višnjik" izvodili smo, 9. oktobra (uoči Svetskog dana mentalnog zdravlja) u CZKD-u, a 14. oktobra u psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kod Niša gde su nas uprava, osoblje bolnice i trenutno hospitalizovani korisnici sjajno dočekali.

Foto: Udruženje Duša

Foto: Udruženje Duša

Na repertoaru članova "Duše", saznajemo, našle su se i predstave "Uz Hamleta", "Gde je duši telo", ali i "Otelo, zločin i predrasude" u kojem su učestvovala i Udruženja "Novi svet" i "As".

U okviru glumačke radionice "fizičkog teatra" zajedno sa grupom "Hajde da" i profesionalnim plesačima Bitef Dance Company pod rukovodstvom sjajnog koreografa i kostimografa Borisa Čakširana izveli su u decembru prošle godine predstavu "Susret" u kulturnom centru "Rex" u okviru festivala "Off Frame". Priznaju nam pomalo šaljivo da je uz sve lekove bilo komplikovano zapamtiti koreografiju iz puno celina, ali i da je nakon premijere zadovoljstvo bilo neprocenjivo!

Strpljenje i dobronamernost voditelja radionica Borisa Čakširana i Marka Pejovića kao i profesionalnih umetnika pomoglo je da uspešno izađu na kraj sa zadacima. U septembru ove godine u Bitef teatru održali su i predstavu "Pravo na umetnost". Sa onima sa kojima su radili, dodaju, i nakon završenih radionica nastavili su da se druže.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Među glumačkim radionicama, prema rečima člana A.P. značajno mesto zauzimaju radionice i u "Aps Art-u".

- Nakon vežbi disanja i pokreta sa rediteljkom, koja vodi ovu radionicu postavljamo se u situacije iz života u kojima smo pretrpeli neki stres. U toj komunikaciji podstiče nas da izrazimo šta nam je smetalo u nekom trenutku, šta smo osetili, šta nas je bolelo... Jednom rečju - da izrazimo emociju! – objašnjava nam ovaj redovni član Udruženja.

Zahvaljujući podršci organizacije IAN (Inernational Aid Network) članovi su pohađali školu engleskog jezika, kao i školu kompjutera (nakon koje su posle položenih ispita dobijali diplome), a jednom u dve nedelje pohađaju i literarnu sekciju... Posebno su, kažu, ponosni na učešće u čuvenom "Pesničenju".

Foto: Udruženje Duša

Foto: Udruženje Duša

Trenutno su svi zaokupljeni projektom koji podržava Fondacija "Trag", a u okviru kojeg su već održali akciju "živa biblioteka". Naime, nekoliko članova "Duše" bili su "živa knjiga", spremni da podele svoje životne probleme i priče sa zainteresovanim građanima u Domu Omladine. Za Svetski dan mentalnog zdravlja imali su još jednu aktivnost a to je štand na Trgu Nikole Pašića gde su delili promotivni materijal Udruženja, radili ankete sa prolaznicima i razgovarali sa svima koji su bili zainteresovani za oblast mentalnog zdravlja.

- Na sva pitanja sam odgovarao, osim na jedno: Koja mi je dijagnoza? - priča nam jedan od članova koji je želeo da ostane anoniman i dodaje da je u okviru pomenutog projekta zajedno sa ostalim članovima držao predavanja po ovdašnjim srednjim školama deleći sa školarcima svoju ličnu priču, a sve u cilju dizanja opšte svesti i destigmatizacije kada je u pitanju tema mentalnog zdravlja.

Posećenost je, kažu, u svim školama bila velika, a takva će nadaju se biti i u psihijatrijskim bolnicama, koje u okviru pomenutog projekta planiraju da posete. Cilj je da predstave Udruženje hospitalizovanim pacijentima i ohrabre ih da im se pridruže.

Foto: Udruženje Duša

Foto: Udruženje Duša

Članovi Udruženja su i ranije držali predavanja u bolnicama kao i na fakultetima (Filozofskom, Fakultetu političkih nauka, Univerzitetu Singidunum), a svesrdnu pomoć u svim dosadašnjim akcijama pružali su im volonteri (studenti psihologije i diplomirani psiholozi).

- Otkad sam ovde vratila mi se volja za životom! Moja pokojna majka je imala običaj kada mi je teško da mi kaže:"Trgni se"! Kada sam nju izgubio, činilo mi se da sam izgubio svu podršku. A, onda sam je ponovo pronašao u "Duši".

Ima li boljih reči od ovih da nas isprate iz Višegradske 23?

Udruženje duša
Humanitarni koncert
Svetski dan mentalnog zdravlja
Dr Paolo Sera NaUM
Majska moda za poneti - KC Grad
Majska moda za poneti - KC Grad
Likovna radionica
Likovna radionica
Likovna radionica
Likovna radionica
Likovna radionica
Pozorisna radionica PRAVO NA UMETNOST
Pozorisna radionica PRAVO NA UMETNOST3
Pozorisna radionica PRAVO NA UMETNOST33
Gostovanje udruženja Duša u Centru za kulturnu dekontaminaciju
Pozorišna predstava
Pozorišna predstava
Pozorišna predstava
Pozorišna predstava
Richard Grolleau i članovi udruženja Duša u Centru za kulturnu dekontaminaciju
Gostovanje pozorišne trupe Udruženja Duša u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“
Gostovanje pozorišne trupe Udruženja Duša u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“
Gostovanje pozorišne trupe Udruženja Duša u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“
Gostovanje pozorišne trupe Udruženja Duša u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“

(Katarina Vuković)

Tagovi: Lečenje, Psihijatrija, Resocijalizacija, Tema Telegrafa, Udruženje "Duša"

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
 • M
  milica

  divno sto postoje ovakva udruzenja. eto, sta najvise pomaze, prijteljstvo.

 • B
  Bojan

  Mogu da budu političari, bez problema.

Ako vam je stigla plava koverta, jedan ste od 600 odabranih, a ne odazovete se u ovom roku - platićete papreno ili ćete ići u zatvor

Od plastičnog eksploziva pravi neverovatne 3D karikature: U Kragujevcu otvoren nesvakidašnji muzej u vojnoj ambulanti iz Velikog rata (FOTO)

Popularni violinista Danilo svom snagom šutnuo torbu u lice dečaku prosjaku, pa objavio priznanje i ovu fotografiju (VIDEO)

Pitali su slepe ljude čega se najviše plaše, a Anina priča o dve krađe i nesreći boli (VIDEO)

Tri dela Srbije su večeras na udaru jakih pljuskova i grada: Stiglo upozorenje o nepogodama, a sutra nas čeka sličan scenario

Kako da vratimo našu pametnu decu i šta je smer budućnosti: Profesor ETF-a i bivši rektor o lažnim diplomama, privatnim fakultetima, visokim školarinama i "odlivu mozgova"

Detaljni spisak putarina ovog leta: Od 1. jula naplata na južnom kraku Koridora 10, a kakve su cene na putu ka Grčkoj

Islanđanin došao u Srbiju i postao "levački Šindler", rizikovao je život zbog drugih: Lekar ostavio kobni trik na vratima i tako oterao Nemce iz sela (FOTO)

Nedelja počinje sunčano i toplije, ali sredinom dana vreme će se potpuno pokvariti

Hram Svetog Spiridona na Trgu Ponte Roso centralno je mesto za Srbe u Trstu: Zdanje privlači veliki broj turista

I treba ovako, da se što više ulaže u jug: Hiljade ljudi došlo u Vladičin Han na otvaranje deonice auto-puta Beograd - Preševo (FOTO)

Meštani Žabara moraće da se stisnu: "Nema više slobodnih mesta, molimo građane da umrle sahranjuju na svojim precima ili rođacima"

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 19. maj 2019. godine

Marija (30) je jedina direktorka u Beogradu koja motocikl vozi na štiklama: Transformacija iz seksi bajkerke u poslovnu ženu (VIDEO) (FOTO)

Danas klinci lude za patikama od 20.000, a evo šta je bilo kul u školama '70-ih i '80-ih (FOTO)

Šarka je ujela Milana kod Loznice: Seo je na motocikl do bolnice, a bio bi mrtav da usput slučajno nije sreo prijatelja

Jovan je u 52. godini postao foto-model i mami uzdahe žena na internetu: Bio je ugostitelj, pevač, fudbaler, a trenutno predaje osnovcima (FOTO)

Albanac nudio 50 hiljada evra za imena srpskih vojnika sa lažne fotografije silovanja, pa obrisao ponudu: Njegova nova objava uzburkala je duhove (FOTO)

"A kako ti doživiš orgazam? Hoćeš da te izlečimo?" 10 najglupljih pitanja koje su ljudi postavili LGBT osobama u Srbiji

U restoranu Neše Travke iz Niša nema mesa, a umesto roštilja jede se slatko: Ovakav meni još niste videli u Srbiji (FOTO)

I to smo dočekali: Pred nama je sunčan i topao dan!

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 18. maj 2019. godine

Ko je misteriozni snajperista iz Novog Sada? Danima je iz vazdušne puške pucao na komšije i povredio četvoro ljudi

Nakon što je Ivanu dečko pekao peglom i ubadao nožem, nepoznata osoba joj je dodatno napravila pakao od života

Teška nezgoda kod Sremske Mitrovice: Prevrnuo se kamion sa prikolicom, na autoputu kilometarska kolona (FOTO)

Izvučen LOTO dobitnik: Beograđanin postao bogatiji za skoro 2 miliona evra!

Lančani sudar na izlazu iz Lajkovca: Zakucali se "škoda", "fijat" i "golf" (FOTO) (VIDEO)

Pričali smo sa majkom LGBT momka koja je danas bila na novosadskom Prajdu: Moje dete je prošlo pakao, zato sam ovde (FOTO)

Tuga u Leskovcu: Mladić pronađen mrtav u toaletu kafića

Meda upao u selo ispod Kukavice, pojeo sav med, pa uništio košnice: Usput je isprepadao i meštane (FOTO)

Usvojena inicijativa gradonačelnika Vučevića: Novosađanima umanjenje majskog računa za grejanje

Zatvorene 23 pekare po Srbiji: Higijena nije zadovoljavala ni minimalne uslove

Sa Hilandara u Vranje stiže velika svetinja: Čudotvorna ikona Bogorodice Trojeručice biće izložena u manastiru Ćelije

Jutkin bratanac: Radnica je sama dala otkaz, dobiće 220.000 dinara

Pun sto diploma: Učenica iz Srbije je primljena na Sorbonu, a onda je saznala da to mora da se papreno plati!

Koliko imamo poverenja na internetu?

Danica Grujičić besno o huliganima koji su pretukli dete posle utakmice: Ugrožen mu je život jer je neko izmislio zanimanje "navijač"!

Brutalni odgovor našem gastarbajteru iz Švajcarske, čije dete ima 50 pari patika: "Zbog vas je naša omladina uništena"

Smenjen starešina srpske crkve u Njujorku: Zabranjeno mu je bogosluženje

U prelepom selu podno Suve planine poklanjaju placeve jer žude za komšijama: Vaše je samo da preuzmete besplatnu zemlju

Šta sve klince u Srbiji čini popularnim u školi: Čak je i fiksna proteza na zubima simbol moći, jer ko je ima - znači da ima pare

Ceo Novi Sad izlepljen strašnim plakatima: Pretnja "*edere u blendere" uznemirila je mnoge (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima