HUMANOST NA DELU: Đaci devojčici oboleloj od lukemije darovali novac i poklone

Učenici paraćinske Tehnološke škole uručili su roditeljima šestogodišnje Sofije Ćosić, koja se leči od leukemije, darove i novac prikupljene u humanitarnoj akciji

  • 1

Kada su saznali da se njihova mala sugrađanka Sofija Ćosić, koja je tek napunila šest godina, mesecima nalazi na bolničkom lečenju u Beogradu zbog leukemije, đaci Tehnološke škole u Paraćinu ni sekund se nisu dvoumili. Odmah su krenuli sa prikupljanjem priloga za ovu devojčicu, dok su budući frizeri osmislili akciju besplatnog friziranja.

Trud ovih nadasve humanih đaka i profesora koji su im se pridružili i te kako se isplatio. Sav novac u iznosu od dvadesetak hiljada dinara odneli su Sofijinim roditeljima, a za ostatak su kupili "brdo" slatkiša i igračaka kojima se Sofija najviše obradovala. Čak je i sama poseta bila put ka ozdravljenju jer se slabašnoj Sofiji, koja nosi masku na licu da bi se zaštitila od virusnih infekcija, radost ocrtavala u rečima i u očima, iako joj se usne nisu videle.

Njeni roditelji, Sajda i Slaviša, nisu mogli da sakriju uzbuđenje ne toliko zbog novca, koliko zbog gesta koji ih je dirnuo u srce.

- Nemam reči da se zahvalnim ovim humanim đacima, celoj Tehnološkoj školi, ali i našim sugrađanima Sikiričanima i svim Paraćincima koji su nam pomogli. Naša Sofija je presrećna zbog ovakvih poseta i verujemo da i to doprinosi da joj bude bolje. Ona je, na sreću, sada dobro. Posle sedam meseci lečenja u Dečjoj klinici u Tiršovoj vratili smo se kući. Polako se oporavlja. Nadamo se ozdravljenju i reemisiji, ali treba da protekne pet godina bez simptoma pa da kažemo da nam je dete zdravo - uzbuđeno govori devojčicina majka.

Sve vreme dok je Sofija bila u bolnici, sa njom je, ali u roditeljskoj kući, bila kompletna njena porodica. Uz oca i majku, tu je bio i šesnaestomesečni brat Stefan koji nije mogao da ostane sa babom i dedom.

- Beskrajno sam zahvalna i Udruženju roditelja dece obolele od raka koje nam je omogućilo da se ne odvajamo od deteta, da budemo sa ćerkicom sve vreme. Bili smo u šoku kad su nam lekari saopštili tu strašnu dijagnozu. Dok je bila na hemoterapiji, kosa joj je opala. Sada joj kosica polako raste ali joj ne dozvoljavamo da ide u obdanište. Malo zbog toga što moramo da je zaštitimo od virusa, ali i zbog dece koja bi, ne shvatajući, mogla da joj štošta kažu na račun njenog izgleda i da je tako povrede - objašnjava majka.

Uprkos tome što ne ide u vrtić, malena Sofija ne zaostaje u znanju za svojim vršnjacima. Svakodnevno joj dolazi vaspitačica da se uveri da li je savladala, uz pomoć roditelja, sve što je potrebno za taj uzrast. Sudeći prema energiji i optimizmu koji izbijaju iz ove devojčice, svi veruju da će savladati bolest i da neće morati da ide na transplantaciju koštane srži.

(Z. R. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA