KONAČNO: Anita Balaž ide u Beč na lečenje!

RFZO će omogućiti da Anitu na lečenje prati njen lekar iz Srbije dr Vladislav Vukomanović kako bi bio upoznat s tokom lečenja obolele devojčice

  • 3

Aniti Balaž biće omogućeno celokupno potrebno lečenje u AKH klinici u Beču u koju treba da otputuje 25. novembra, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO). Oni su danas, kako navode, primili zvanični zahtev Ksenije Balaž, Anitine majke, za upućivanje obolele devojčice na lečenje u inostranstvo.

Prema mišljenju Lekarske komisije, Aniti prvo treba da bude izvršena ugradnja mehaničke pumpe unutar srca s ciljem da se smanji postojeći pritisak u plućnoj cirkulaciji tokom narednih nekoliko meseci. Na taj način stvoriće se neophodni uslovi za potrebnu transplantaciju srca koja će biti drugi korak u lečenju.

RFZO će omogućiti da Anitu na lečenje prati njen lekar iz Srbije dr Vladislav Vukomanović da bi bio neposredno upoznat sa tokom lečenja obolele devojčice.

U saopštenju ovog fonda dodaje se da se još čeka saglasnost Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije na predlog izmene Pravilnika o upućivanju osiguranih lica na lečenje u inostranstvo. Ove izmene RFZO je predložio 1. novembra ove godine s ciljem da se na lečenje upućuju i pacijenti oboleli od cistične fibroze kojima je neophodna transplantacija pluća.

To je ujedno i razlog zbog čega se i dalje čeka na upućivanje na lečenje Nevene Janković iz Žitorađe.

RFZO je tokom 2013. godine, od 1. januara do 14. novembra, odobrio upućivanje 297 pacijenata (kako dece, tako i odraslih) na lečenje u inostranstvo i po tom osnovu isplatio iznos od 344 miliona dinara, što je 100 miliona dinara više nego prošle godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA