Preti li nam novi Titanik?

Masivni ledeni breg, veličine 700 kvadratnih kilometara, koji se u julu odvojio od glečera Pajn Ajlend kreće se prema otvorenom okeanu i preti brodskom saobraćaju

  • 4

Masivni ledeni breg koji se u julu odvojio od antarktičkog glečera Pajn Ajlend je poslednjih dana počeo da se kreće prema otvorenom okeanu pa bi mogao da predstavlja pretnju za brodski saobraćaj, upozoravaju eksperti.

Veličina ovog ledenog brega se procenjuje na oko 700 kvadratnih kilometara, izveštava Si-En-En.

Robert Marš, naučnik sa britanskog Univerziteta Sautempton, ističe da ledeni breg te veličine može da se održi godinu dana i više, a za to vreme bi mogao da otpluta daleko na sever i da se nađe u blizini frekventnih brodskih puteva na južnoj polulopti.

Marš je član tima međunarodnih stručnjaka koji su dobili zadatak da prate ledeni breg i predvide njegov pravac kako bi brodovi u blizini mogli da budu upozoreni.

Ovo će biti prvi put da se prati kretanje ovako velikog ledenog brega, ističu stručnjaci. Takva nadgledanja će u buduće dobijati sve više na značaju s obzirom na efekte globalnog zagrevanja.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA