Delfinima ljudska prava?

Mozak delfina složen je kao ljudski, pokazuje isti stepen inteligencije, nivo svesti i samosvesti kao čovek

  • 0

Na sastanku Američkog udruženja za unapređenje nauka u Vankuveru, Kanada, tim stručnjaka je rekao da delfinima treba dati ista prava na život i slobodu kao ljudima, zbog njihovog visokog nivoa inteligencije i samosvesti.

Grupa stručnjaka iz oblasti filozofije, konzervacije i ponašanja delfina diskutovala je o usvajanju "Deklaracije o pravima sisara", što bi moglo značiti kraj krivolova na kitove i delfine i korišćenja ovih životinja u zabavne svrhe. Rasprava se zasniva na dugogodišnjem naučnom  istraživanju koje je pokazalo da kitovi i delfini imaju veoma složen mozak i razvijen nivo samosvesti u istom stepenu kao i ljudi.

Na osnovu ovog otkrića rasprava je proširena i na polje filozofije i pitanje da li su životinje, u stvari, ljudi.

Ekspert za etiku profesor Tom Vajt sa Lojola Merimont Univerziteta u Los Anđelesu, autor "Odbrana delfina - Granice novog morala" kaže da je ubijanje jedinki ove vrste, ekvivalent namernom ubistvu čoveka i naglašava da komercijalni lov i ropstvo ovih jedinki je etički neprihvatljivo.

- Nauka je pokazala da individualnost, svest i razvijena samosvest nisu samo imovina čoveka - naglasio je Vajt.

Deklaracija prvobitno dogovorena u maju 2010, navodi da svaki sisar ima pravo da živi, ni jedna jedinka ne sme biti zarobljena, zlostavljana ili uklonjena iz prirodnog okruženja, da sisari ne mogu biti u vlasništvu nijedne države, korporacije, grupe ili pojedinca.

(Telegraf / Skynews)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA