Hrvatske NVO pisale papi zbog ćirilice u Vukovaru

Civilni sektor moli papu da hrvatskom društvu, a posebno hrvatskim biskupima, uputi poruku hrišćanske nade i mira

  • 17

Predstavnici nevladinog sektora u Hrvatskoj uputili su pismo papi Franji u kome su izrazili zabrinutost zbog stavova kardinala Josipa Bozanića i nekoliko biskupa o dvojezičnim tablama u Vukovaru, javili su hrvatski mediji.

U pismu poglavaru Rimokatoličke crkve ističe se da su kardinal Bozanić i nekoliko biskupa javno iskazali protivljenje dvojezičnosti u Vukovaru.

- Pri tome su u javnim obraćanjima korišćene sintagme koje nimalo ne doprinose miru i pomirenju, već vode produbljivanju sukoba - navodi se u pismu.

Civilni sektor moli papu da hrvatskom društvu, a posebno hrvatskim biskupima, uputi poruku hrišćanske nade i mira.

Viši savetnik u udruženju "Gong" Marina Škrabalo izjavila je da je pismo motivisano dugogodišnjim praćenjem poruka koje se odnose na niz sve glasnijih činova nasilja usmerenih na Srbe u Hrvatskoj.

Ona je rekla da iz crkvenih krugova ne postoje inicijative ka pomirenju i dijalogu.

U Vukovaru se od septembra vodi kampanja protiv uvođenja dvojezičnosti na šta su Srbi koji tamo žive stekli pravo primenom ustavnog Zakona o poštovanju prava manjina.

Vukovarski veterani okupljeni oko "Stožera (štaba) za odbranu hrvatskog Vukovara" žestoko se protive uvođenju dvojezičnosti, a na njihovu i inicijativu Hrvatske demokratske zajednice gradske vlasti Vukovara su nedavno izmenile Statut grada. Tim izmenama Vukovar je proglašen gradom posebnog pijeteta, a ćirilica je, iako je to suprotno ustavnom zakonu, proglašena nepožljenom.

Srbi u Vukovaru su bili protiv takve odluke, pa su zaštitu zatražili u Ustavnom sudu.

Srbi u Vukovaru su pravo na ćirilicu stekli nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine, koji je pokazao da u tom gradu živi više od 35 odsto građana srpske nacionalnosti, što vukovarski branitelji ne priznaju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikola

    16. novembar 2013 | 11:08

    Ovi stvarno nisu normalni! Pa jel moguce ovo? Nije bolest sve sto boli..

  • Scooby-Doo

    16. novembar 2013 | 11:16

    Zna se ko su Hrvati... toliko.

  • Ljiljana

    16. novembar 2013 | 11:33

    У свим светским градовима, који имају кинеске четврти, натписи на кинеским радњама и ресторанима су на кинеском језику. Био то Њујорк, Сиднеј итд. Где живе ти Вуковарчани (што скидају двојезичне табле)?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA