• 15

SEĆANJE: Kolubarska bitka počela pre 99 godina!

Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz

  • 15

Kolubarska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je u novembru i decembru 1914 . godine na frontu od preko 200 kilometara. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

Porazom u operacijama oko Drine, srpska vojska se našla u teškom položaju primorana na povlačenje pod borbom, suočena sa nedostatkom artiljerijske municije, manjkom hrane, odeće i obuće i što je možda bilo i najgore sa velikim padom morala. Paralelno sa vojskom pred zverstvima austrougarske vojske povlačio se i narod koji je dodatno otežavao povlačenje.

Najveći značaj Kolubarske bitke ogleda se u tome što Austrougarska nije uspela da svojim snagama uništi Kraljevinu Srbiju, zbog čega su Centralne sile i tokom 1915 . godine primorane da se bore na tri fronta i što je još bitnije Nemačka je bila primorana da pošalje pomoć u ljudstvu na Balkanski front, čime su oslabljene njene snage na preostala dva fronta, a samim tim i njene šanse da uspešno eliminiše jedan od njih.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Bitka je imala značaj i na globalnom planu. Silovita srpska pobeda odložila je ulazak u rat Bugarske, koja se spremala da uđe u rat na strani Centralnih sila, računajući da je Srbija poražena i da će bez borbe doći do teritorija oko kojih je protiv Kraljevine Srbije godinu dana ranije vodila Drugi balkanski rat. Srpska pobeda je doprinela odluci Kraljevine Italije da uđe u rat na strani Antante.

General Živojin Mišić je zbog uspešnog vođenja operacije unapređen u čin vojvode, dok je njegov suparnik Oskar Poćorek smenjen sa mesta glavnokomandujućeg Balkanske vojske krajem 1914 . godina, a na njegovo mesto je postavljen nemački feldmaršal August fon Makenzen.

Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz.

(Telegraf.rs / Izvor:Wikipedia)

Komentari

  • dragan

    Šta se to desilo sa bracom mojom?! Danasnji oficiri predaju citave garnizone. Odziv u Bg '92-ge jedva preko 2%. Bolesni Kralj u rov, zdravi predsednik delove zemlje predade. Kulturni radnici nose majice sa likom ratnih zločinaca protiv srpskog naroda. Najgledanija serija je serija o jednom od najvećih zlocinaca protiv Srba....Proustaske NVO otvoreno vrsljaju i rade protiv Srba u sred Beograda. Narod mrzi zemlju iz koje je i sanja negde da ode...

  • dragan

    Stidim se i na slici kad vas vidim. Kad se samo setim devedesetih i šta se sve zove srpskim oficirom! Prokleti komunisti, nikad se nećemo oporaviti ! Vecna vam slava junaci!

  • anti antifa

    Slava precima herojima.AU vojska je izgubila rat zato što je bila multinacionalna,mešana,bez ideala i cilja isto kao i JNA ili NATO koji protiv kineske ili ruske armije ili čak i naše nacionalno homogene vojske 99 nije imao šanse

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima