Mandela sve lošije, ne može ni da govori

Nekadašnji predsednik Južnoafričke Republike prima terapiju skoro 24 sata dnevno, a na njega sve vreme pazi 22 doktora. Iako je u svojoj kući u predgrađu Johanesburga, soba u kojoj se nalazi podseća na odeljenje intenzivne nege

  • 1

Nekadašnji predsednik Južnoafričke Republike i borac protiv aparthejda Nelson Mandela (95) i dalje je teško bolestan i ne može da govori, a kako je izjavila njegova bivša supruga Vini Madikizela Mandela lokalnim novinama, on komunicira sa lekarima izrazima lica.

Mandela prima terapiju skoro 24 sata dnevno, a na njega pazi 22 doktora. Iako je u svojoj kući u predgrađu Johanesburga, soba u kojoj se nalazi podseća na odeljenje intenzivne nege u bolnicama. Ipak, Vini je odbacila glasine da se Mandela nalazi na aparatima za održavanje života i objasnila da on ne može da govori zbog brojnih cevi u ustima kojima se sprečava prikupljanje tečnosti u plućima i stvaranje nove infekcije.

- Komunicira sa lekarima izrazima lica. I dalje je veoma osetljiv na bakterije, pa soba u kojoj je praktično mora da bude gotovo sterilna - rekla je Vini za afrički list "Sunday Independent" i dodala da se lekari se nadaju da će Mandela uspeti da povrati glas.

Mandela se septembra vratio kući nakon što je skoro tri meseca proveo u bolnici zbog infekcije pluća. Vlada je objavila da je njegovo stanje kritično i povremeno veoma nestabilno.

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    18. novembar 2013 | 01:20

    само је кркобабић страрији од њега , па мало ли је ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA