Bosanac tvrdi da je najbogatiji Hrvat svih vremena!

Inspirativni Bosanac je dospeo u žižu interesovanja u Hrvatskoj kada je izjavio da od njegovog patenta za sklapanje automobila od kompanije "Ford" godišnje prima više miliona evra

  • 7

Ivan Žilić krajem aprila ove godine platio je državi Luksemburg više od milijardu i 70.000.000 evra poreza, njegov imetak iznosi vrtoglave 24 milijarde evra i ima dokumente koji to dokazuju, a za sebe tvrdi da je najbogatiji Hrvat u istoriji.

Sudeći po njima , Žilić je ne samo najimućniji Hrvat, nego bi na "Forbsovoj" listi najbogatijih ljudi ušao među prvih 20. Dosad potpuno nepoznat hrvatskoj javnosti, svoju neverovatnu životnu priču ekskluzivno je izneo u novom broju hrvatskog magazina "Svjet".

Rođen u Varešu 1948. godine, iz Sarajeva otišao je u Nemačku kao mladi auto-mehaničar, da bi tamo položio državnu maturu i diplomirao mašinstvo. Nakon što je u diplomirao u Kelnu, čitav radni vek je proveo u upravi nemačkog "Forda", u fabrikama i Razvojnom institutu nemačke automobilske industrije. Žilić je sedam godina na konferencijama i simpozijumima slušao kako inženjeri razglabaju o nerešivom problemu varenja spojeva.

- Sve dok mi nije pukao film, kada sam rekao: "Daj to meni, ja ću to rešiti"- ispričao je reporteru "Svjeta", u Luksemburgu.

U trenutku inspiracije, Žilić je došao do rešenja koje je unelo revoluciju u način na koji se i dan-danas sklapaju automobili i iz kojeg je proistekao njegov 21 patent. Zahvaljujući tome, Žilić danas ubira više od dve milijarde evra godišnje.

Naime, "Ford" je, kako je Žilić ispričao za "Jutarnji", na sudu priznao da mu je njegova metoda zavarivanja donela tolike uštede da bi njemu, po nemačkom zakonu, trebalo da pripadne naknada od 7,81 evro po jednom držaču, odnosno oko 90 evra po proizvedenom automobilu.

Kako velike fabrike proizvode po 400 hiljada automobila godišnje, i samo u Evropi ih je "Ford" imao pet, Žiliću pripada više stotina miliona evra godišnje samo od ove kompanije.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera kojot

    18. novembar 2013 | 14:10

    Eveline, ti nemas pojma. Nacija Bosanac ne postoji. To je samo regija gde zive Srbi pravoslavci i drugi Srbi.

  • Mikser

    18. novembar 2013 | 14:54

    Od cjelokupnog teksta vas je najvise zaintrigiralo "hrvat iz bosne"...e nalet vas bilo!!!

  • Eveline

    18. novembar 2013 | 13:45

    "Hrvat" iz Bosne...."Srbin" iz Bosne..... Postoje samo katolici i pravoslavci iz Bosne.....nisu se naselili iz te dve drzave U BiH! .... Nismo mi krivi ako su drugi nepismeni.! Kao drugo..... Iz Bosne i Hercegovine....da ne zaboravimo da su to ipak dve spojene pokrajine/drzave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA