Ambasada SAD donirala VMA opremu za prevenciju HIV-a

Donacija se sastoji od moderne laboratorijske opreme za analizu krvi i sredstava za snimanje edukativnog filma o prevenciji HIV-a i drugih seksualno prenosivih bolesti namenjenog pripadnicima Vojske Srbije

  • 2

Zamenik ambasadora SAD Gordon Dugud posetio je 14. novembra Vojnomedicinsku akademiju, gde je zvanično uručio donaciju opreme za prevenciju HIV-a u vrednosti od 84.000 dolara.

Donacija se sastoji od moderne laboratorijske opreme za analizu krvi i sredstava za snimanje edukativnog filma o prevenciji HIV-a i drugih seksualno prenosivih bolesti namenjenog pripadnicima Vojske Srbije.

Donacija je deo programa za prevenciju HIV-a američkog Ministarstva odbrane, koji predstavlja globalnu inicijativu preko koje Vlada SAD sarađuje sa vojskama širom sveta sa ciljem podizanja svesti o HIV-u, jačanja prevencije i poboljšanja kapaciteta za negu i lečenje.

Program DIHEP postoji u Srbiji od 2006. i do danas su Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Vojnomedicinska akademija primili donacije vredne više od  800.000 dolara.

Pomoć ove vrste se uglavnom fokusira na razvoj laboratorijske infrastrukture za testiranje na HIV i dijagnozu, obuku zdravstvenih radnika i kupovinu opreme i lekova neophodnih za aktivnosti u okviru primarne prevencije.

Ovom donacijom se potvrđuje posvećenost Ambasade SAD i američkog Ministarstva odbrane pružanju podrške potrebama Vojske Srbije i srpskog društva u celini u domenu zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA