Divlji tekstil košta pola milijarde evra!

Crno tržište tekstila ostvaruje prihod od oko 700 miliona evra, a država godišnje zbog sive ekonomije u ovoj privrednoj grani gubi oko 470 miliona evra

  • 4
Kineski Tržni Centar u bloku 70 Foto: Marko Todorović

Srpska tekstilna industrija beleži pad tražnje za 40 odsto u odnosu na 2008. zbog jeftine robe koja je ušla u Srbiju nelegalnim kanalima, pišu "Novosti".

Prema rečima stručnjaka, nelojalna konkurencija najveći je problem srpskih tekstilaca.

Zato je zatraženo proširenje ovlašćenja komunalne policije, da ona može da kontroliše i kažnjava nelegalnu prodaju.

Zbog ovakvog poslovanja na gubitku su svi osim nelegalnih trgovaca, kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

U proseku se u Srbiji na jedan legalno prodati džemper ili majicu proda jedan i po "sivi" artikal, a na jugu i istoku, u pograničnim oblastima, taj odnos ide i do jedan prema tri.

Takva odeća i obuća je u maloprodaji za 15 do 35 odsto jeftinija od proizvoda legalno registrovanih domaćih proizvođača, jer se na njih ne plaćaju PDV, takse, naknade i ostale dažbine.

U Srbiji je u 2012. godini prijavljeno tek 297 Kineza koji rade u prodavnicama, kaže Rajić, dok procene kažu da u zemlji "na crno" radi između 8.000 i 10.000 kineskih trgovaca.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    18. novembar 2013 | 12:10

    Sve su kinezi krivi, od njih država nema dinara prihoda.

  • romanticni zmaj

    18. novembar 2013 | 12:12

    Treba smanjiti poreze i ostale namete pa bi bilo manje crnog trzista.

  • Daca

    18. novembar 2013 | 16:11

    A šta radi inspekcija kako rada tako i tržišna?Zna se da u Beogradu postoje tri velika kineska tržna centra.Prvo pročešljaju njih a potom i sve manje kineske radnje po Beogradu ali i u celoj Srbiji.Posle kažu - trenutno samo Kinezi imaju para...pa naravno.80% drži neprijavljene radnike uglavnom romske nacionalnosti koji rade za mizerne plate...Masa njih ne izdaje fiskalne račune.?stan iznajmi bračni par a onda se u njega useli njih 20 i dele troškove...pa tako i naši mogu da budu i bogati i puni keša...Inspektori pod hitno na teren da rade svoj posao i da se ova država konačno dovede u red!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA