VATIKAN: Žestoka debata o autentičnosti kostiju Svetog Petra

Papa Pavle Šesti rekao je 1968. da su delovi nađeni u nekropoli ispod Bazilike Svetog Petra "identifikovani na način koji se može smatrati ubedljivim". Neki vatikanski arheolozi se ne slažu, a debata o tome se nastavlja i danas

  • 1

Odluka Vatikana da javno sledećeg vikenda, prvi put, izloži navodne posmrtne ostatke apostola Petra pokrenula je intenzivnu naučnu debatu o tome da li te kosti zaista pripadaju prvom rimskom biskupu.

Nijedan papa nije do sada proglasio te kosti Petrovim, mada je papa Pavle Šesti 1968. rekao da su delovi nađeni u nekropoli ispod Bazilike Svetog Petra "identifikovani na način koji se može smatrati ubedljivim".

Neki vatikanski arheolozi se ne slažu, a debata o tome se nastavlja i danas, podjednako živo kao i o autentičnosti Torinskog pokrova, jedne od najpoznatijih hrišćanskih relikvija, koja predstavlja komad tkanine na kojoj se može prepoznati otisak muškog tela, s pretrpljenom fizičkom traumom raspeća.

Vatikanski nadbiskup Rino Fizikela rekao je da je svestan te debate, ali je nagovestio da skoro nije ni važno ako naučnici utvrde da se ne radi o kostima Svetog Petra, jer ih hrišćani poštuju već dva milenijuma i nastaviće to da čine.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Che

    19. novembar 2013 | 02:07

    To da verujete u kosti je koliko znam ostatak od pracoveka i u slike, nesto sto niko od tih svetih vas primitivce ucio nije a ni isus ni niko. Nikad vi zivilizovani postati necete, pobili ste po covecanstva i molite se koscurama. Antihristi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA