Kakav je danas stav Austrije o atentatu Gavrila Principa?

Ugledni austrijski novinari i istoričari složili su se da je lep, ali obesmišljen gest da se 100-godišnjica Sarajevskog atentata obeleži koncertom Bečke filharmonije

  • 5

Austrijski list "Die Presse" izneo je prilično eksplicitan stav po pitanju obeležavanja 28. juna predstojeće 2014. godine, a odnosi se pre svega na koncert koji će Bečka filharmonija održati na 100-godišnjicu atentata na austrijski prestolonaslednički par u Sarajevu.

- Reč je o lepom gestu Austrije, koji otvara pitanja: Šta time treba da bude izraženo? Misli li se na dva smrtonosna pucnja? Na to da muzika ujedinjuje srca? Da je pod budućim okriljem EU moguće postići mir, harmoniju i blagostanje? I da Austrija od danas više nema ništa sa višenacionalnom monarhijom, a tek ne sa Habsburgom? - piše "Die Presse".

Vojni istoričar Manfrid Rauhernstajner istakao je svoje nezadovoljstvo pitajući se šta radi Austrija i gde se nalazi u pomenutom istorijskom procesu?

Nadovezujući se na ove reči, urednici i novinari uglednog austrijskog lista naposletku završavaju tekst takođe pitajući se šta bi bilo najbolje učiniti sa datumom koji je opterećen tolikom negativnošću.

(Telegraf.rs / Izvor: Die Presse)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ssss

    19. novembar 2013 | 13:10

    Pa recimo da kazete da ste jedva cekali da se nesto desi da napadnete Srbiju pa da je pokorite i da vam taj plan nije uspio tada, ali da i danas aktivno radite na tome.

  • Cakan

    19. novembar 2013 | 13:26

    Jos nisu zaboravili za gavrila ?? i netreba jos se tici radjaju

  • CZ99

    19. novembar 2013 | 15:19

    Da je srece, da se tako i Srbi secaju svog kralja Aleksandra Karadjordjevica na koga su atentat izvrsili hrvati i bugari u Marseju ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA