GLOGOVAC: Draža je branio svoju zemlju, sve ostalo je komunistička propaganda (FOTO)

- Srpski narod ne neguje dovoljno istinu o svojoj istoriji. Istoriju pišu pobednici, a kao što znamo, narod prihvata ono što pišu pobednici - izjavio je glumac koji u seriji "Ravna gora" igra Dražu Mihailovića

  • 46

Nebojša Glogovac, koji u seriji "Ravna gora" tumači lik Draže Mihailovića, u intervjuu za "Glas Srpske" kaže da se ekipa koja je radila na ovom projektu trudila da pokaže pravu istinu o Draži i četničkom pokretu, kao i da odgovori na pitanje zašto su se tokom Drugog svetskog rata Srbi okrenuli jedni protiv drugih umesto da se zajedno bore protiv neprijatelja.

- Iskreno se nadam da ćemo kroz seriju dotaći nešto što je on zaista i bio, da će celo njegovo predstavljanje odgovarati istini o liku i delu Dragoljuba Mihailovića. Zaista smo se trudili da, koliko je bilo u našoj mogućnosti, istražimo što više detalja o njegovom životu kako bismo došli do istinite slike o njemu. To je moja nada i želja, ali ostaje da se kroz seriju vidi koliko smo u tome i uspeli. S obzirom na komunističku propagandu u poslednjih šest decenija, o liku i delu Draže Mihailovića stvorena je jedna nestvarna i nerealna slika. On je u stvari čovek koji je branio svoju zemlju, kao profesionalni vojnik u kraljevoj vojsci. Sa velikom dozom ozbiljnosti prišao je svom pozivu, jer u Srbiji biti vojnik značilo je biti častan čovek koji brani svoju zemlju. To su neki principi koji su kasnije negde nestali - priča Glogovac, i napominje da serija predstavlja pokušaj da se prikaže i ta druga strana priče.

- Serija se u stvari i bavi temom bratoubilačkog rata, odnosno pitanjem zašto smo se mi Srbi okrenuli jedni protiv drugih u borbi protiv neprijatelja. To je ono što je strašno u svemu tome i serija pokušava da skrene pažnju da budemo jedinstveniji u budućnosti. Srpski narod ne neguje dovoljno istinu o svojoj istoriji. Istoriju pišu pobednici, a kao što znamo, narod prihvata ono što pišu pobednici. Nema tu dovoljno ni analize, ni nekog kritičkog pristupa. Skloni smo mitologijama i veličanju onih koji su nam trenutno vođe. Podležemo propagandi i raznim drugim uticajima, a svoje, ono što je izvorno naše, ne umemo da čuvamo - kaže poznati glumac, i dodaje da ne prati komentare na društvenim mrežama kao i da ne zna kako su gledaoci reagovali nakon emitovanja prve dve epizode.

- Mislim da je suvišno komentarisati proteste koji su se desili pre samog snimanja. S druge strane, Savez komunističke omladine Jugoslavije nema nijednog člana mlađeg od 70 godina. Mladost-ludost, šta drugo reći nego da je omladina podivljala. Razumem da oni pokušavaju da brane svoje dobre penzije i imovinu dobijenu u nacionalizaciji, ali smatram da ipak treba pružiti šansu i drugoj strani da kaže istinu, kako je bilo i šta je bilo. Rano je još uvek komentarisati sam proizvod, seriju koju smo napravili, jer smo tek postavili figure za partiju koju treba da odigramo. U prvim epizodama postavljene su pozicije iz kojih kasnije izrastaju naši junaci. Priču Draže Mihailovića gledaoci će moći da vide od četvrte epizode, koja je pred nama - navodi Glogovac, i objašnjava kako se pripremao za ulogu Draže.

- U Dražin lik sam ušao na osnovu razgovora ljudi koji su ga lično poznavali, a delimično na osnovu literature, koje jako malo ima. Gledao sam i snimke sa suđenja Mihailoviću, ali mi je dosta pomogao i Radoš Bajić. Trudio sam se da kompletan lik izgradim na osnovu svih tih dostupnih izvora - zaključio je Nebojša Glogovac.

(Telegraf.rs/izvor: Glas Srpske)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuka

    19. novembar 2013 | 15:17

    Jedni se borili sa verom u boga i krsnu slavu za kralja i otadzbinu. A drugi za crvenog zlikovca pod kojem nisi smeo da slaviš i da kažes da si SRBIN!!!!

  • Draža Mihajlovič

    19. novembar 2013 | 15:55

    Partizani su pobedili , bili na vlasti 55 godina i učili generacije njihovoj istoriji. Josip Broz koji je poginuo u Barseloni , u Španskom građanskom ratu , a Valter -Poljski Jevrejin koji se rodio u Beču uzeo njegov identitet i vladao Jugoslavijom do smrti , je pobio strašno puno ljudi. Ali samo tako je mogao da osvoji vlast i da vlada kao pravi Car. Draža je bio vojnik Kraljevine i borio se najbolje što je znao. Nije držao stvar u svojim rukama ili nije bio sposoban. Ali to što je Kralj pobegao iz zemlje je presudilo unapred i odredilo pobednika i ujedno diskreditovalo monarhiju zauvek. U ratu niko nije nevin. Rat je strašna stvar , što je saznala i ova generacija.

  • Giany

    19. novembar 2013 | 15:17

    Slazem se,ali istoriju pisu pobednici,komunisti sa rusima su pobedili,streljali su sve pametno,danas jos trpimo zbog toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA