U Muzeju Makedonije nedostaje 166 eksponata

Američka novinska agencija prenosi uverenje policije da je iza krađe lanac organizovanog kriminala i da se veruje da su ti antikviteti prodati u inostranstvu, dok makedonske vlasti još nisu sigurne kako su predmeti izneti iz muzeja u centru Skoplja

  • 2

Iz depoa Muzeja Makedonije nedostaje 166 eksponata, uključujući zlatni i srebrni nakon koji datira iz četvrtog veka, potvrdio je agenciji MIA portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski.

Prema ranijim informacijama, nedostajalo je 40 predmeta neprocenjive vrednosti koji potiču iz antičkog i rimskog perioda sa lokaliteta Stobi i Isar kod sela Marvinci, a spisak je kasnije proširen.

Policija je utvrdila da nema tragova provale, pa sada sumnja pada na zaposlene, a Kotevski je, kako prenosi AP, rekao da se ispituju zaposleni.

Američka novinska agencija prenosi uverenje policije da je iza krađe lanac organizovanog kriminala i da se veruje da su ti antikviteti prodati u inostranstvu.

Vlasti još nisu sigurne kako su predmeti izneti iz muzeja u centru Skoplja, a prošlog meseca su kustosi prijavili nestanak 60 eksponata - uglavnom minđuša, privezaka, prstenja i narukvica, sa dva lokaliteta u središnjoj Makedoniji.

Naknadno su na listu dodali još 20 eksponata, navodi AP.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA