Škola prodaje struju EPS-u! (VIDEO)

- Elektrana i fotonaponska centrala, instalirana na krovu škole, donacije su španske vlade, a od prodaje struje mesečno zaradimo oko 17.000 dinara i taj novac ulažemo za poboljšanje nastave - rekao je direktor škole Momčilo Stojanović

  • 1

Elektrotehnička škola "Rade Končar" u Beogradu jedna je od prvih obrazovnih ustanova koja može da se pohvali da ima sopstvenu solarnu elektranu, sa proizvedenih oko oko 15.500 kilovata struje do sada, koju isporučuje i prodaje Elektrodistribuciji Beograd.

- Novac od prodaje struje trošimo za nabavku novih nastavnih sredstava, kupili smo laptop i tri projektora, a završen je i projekat "pametna učionica", postavljanjem sijalica koje štede energiju do 40 procenata - rekao je Tanjugu direktor škole Momčilo Stojanović.

Elektrana i fotonaponska centrala, instalirana na krovu škole, donacija je španske vlade, a od prodaje struje mesečno zaradimo oko 17.000 dinara i taj novac ulažemo za poboljšanje nastave, rekao je Stojanović na obeležavanju prve godišnjice rada elektrane.

On je naveo da škola nema para za proširenje kapaciteta elektrane, ali da bi to rešenje bilo dobro, jer su, kako kaže, povlašćeni proizvođač. EPS im plaća 23 evrocenta po kilovatu, dok je struja oko sedam evrocenti iz klasičnih izvora energije.

Elektrana je postavljena pre više od dve godine ali je pre tačno godinu dana potpisan ugovor o isporuci eletrične energije.

Škola puno polaže na projekte povećanja energetske efikasnosti, a zahvaljujuću trudu nastavnika, u redovno obrazovanje uveden je nastavni predmet Obnovljivi izvori energije, na obrazovnom profilu Elektrotehničar energetike, rečeno je na svečanosti u školi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sz

    20. novembar 2013 | 23:25

    Sjajno, eto ideje za ministarstvo obrazovanja kako da pametno ulozi neki dinar i da se to nastvnim ustanovama isplacuje na duzi vremenski period. A sa druge strane podize svest ucenika o zastiti okoline...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA