SREĆNA SLAVA: Pravoslavci danas obeležavaju Aranđelovdan

Postoji verovanje kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju - kao putnik ili prosjak. On je prema verovanju "živi svetac"

  • 4

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Aranđelovdan, odnosno Sabor Svetog arhanđela Mihaila.

Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo.

Prema knjizi "O nebeskoj jerarhiji" Svetog Dionisija Areopagita, učenika apostola Pavla, u strogoj anđelskoj hijerarhiji,  za vojvodu je izabran Arhanđel Mihailo, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sa sobom u propast.

Arhanđel Mihailo je predstavljen kako u svojoj desnoj ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Postoji verovanje kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila a taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju - kao putnik ili prosjak. On je prema verovanju "živi svetac".

Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom, i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog".

Crkva procenjuje da je Aranđelovdan, koji je vrlo česta slava, po broju vernika na drugom mestu, posle Svetog Nikole.

(Telegraf.rs/ Izvor : Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA