UMEĆE SUŽIVOTA: Bošnjaci i Srbi obnavljaju školu veronauke

Građevinari Đulbo Kadić i Radojko Vilaret, koji rade na izgradnji škole, kažu da je umeće suživota najvažnije u multietničkoj zajednici. Problemi u BiH nisu među ljudima, nego među političarima tvrdi Vilaret

  • 18

U selu Ustibar u opštini Rudo, Bošnjaci i Srbi krenuli su u obnovu mekdeba, islamske škole za veronauku. Sredstva za obnovu škole prikupljaju se od meštana sela, komšija iz susednih sela, dijaspore, ali i sugrađana pravoslavne veroispovesti.

Ono što meštani sela, Bošnjaci i Srbi, ističu kao najvažnije u BiH jeste umeće suživota u multietničkoj zajednici. Efendija Mehrudi Genga naglašava da se danas u medijima mogu čuti samo zle stvari, propagira govor mržnje i ističe ono što ne valja.

-Međutim, mi živimo u BiH, suživot je ovde nužna pojava - kaže efendija Genga.

Građevinari Đulbo Kadić i Radojko Vilaret, koji rade na izgradnji škole, ne razumeju medijsku pažnju koju njihov rad izaziva. Problemi u BiH nisu među ljudima, nego među političarima tvrdi Vilaret.

- Poručio bih mladim ljudima i svim ljudima da suživota ima ako se lepo živi - smatra Đulbo Kadić.

Kovač Mijoslav Ćetković, čija kuća se nalazi pored škole, čuvao je mekdeb od rušenja tokom rata, jer smatra da ono što ne volimo da se nama radi, ne trebamo i mi drugima da radimo.

Metreb će biti završen sledeće godine, kada će prva deca pohađati časove u njoj.

(Telegraf.rs / Izvor: Aljazeera/Vladimir Bobetić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mikelangelo

    22. novembar 2013 | 00:36

    Političari žive na podeli naroda. Oni su i počeli razdor i izveli ga i sada uzivaju plodove svojih napora. Samo treba gledati ko je profitirao od nesrece u Bosni i drugim bivsim YU republikama I odmah postaje jasno ko je i zašto to i zacheo. Narod svakako nije, pa ma kako se krstio ili klanjao, inače istome Bogu.

  • Alina

    22. novembar 2013 | 01:01

    Konacno nesto lijepo! Sto bi trebalo biti normalno, nama je za cudjenje, nazalost.

  • Bravo

    22. novembar 2013 | 00:41

    Stvarno bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA