REFERENDUM U ŠVAJCARSKOJ: Smanjuju plate bogatašima!

Inicijativa za smanjenje plata bogatašima potekla je od predstavnika podmlatka Socijalističke partije koja je prikupila 100.000 potrebnih potpisa za organizovanje referenduma

  • 13

Švajcarci će sutra na referendumu odlučivati da li će visina menadžerskih plata biti ograničena na maksimalni iznos koji bi bio 12 puta viši od minimalne mesečne zarade u određenoj kompaniji.

Inicijativa "1:12 za fair play" potekla je od predstavnika podmlatka Socijalističke partije koja je prikupila 100.000 potrebnih potpisa za organizovanje referenduma.

Potrebna je prosta većina glasova na referendumu kako bi plate menadžera bile smanjene i upisane u ustav zemlje. Inače, cilj referenduma je da se spreči da neko u jednoj firmi zaradi više mesečno nego neko u celoj godini.

Socijalisti u toj bogatoj evropskoj zemlji smatraju da je bogatstvo u zemlji vrlo neravnopravno raspoređeno.

Ipak, rezultati najnovijih anketa u zemlji pokazuju da inicijativa verovatno neće biti prihvaćena na referendumu, jer su velike firme pokrenule kampanju u kojoj upozoravaju da bi prihvatanje inicijative moglo izazvati odliv kapitala iz ove zemlje.

(Telegraf.rs / Izvor: klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marrina

    23. novembar 2013 | 20:07

    Veoma dobra ideja,dajte da izglasamo za referendum da politicari ne rade za vecu platu od 50.000 kao sto je u svim drzavnim firmama..i da me moze da primaju vise od jedne plate...

  • Правдa

    24. novembar 2013 | 00:16

    Zatucani ili ne kod njih dzamije zabranjene referendumom...i niko im zbog toga ne rece ni rec.Na nas bi bacili atomsku bombu.

  • rmpl

    23. novembar 2013 | 21:30

    Stado je narod, a vlada pastir. Prošle godine je raspisan referendum za 6 nedelja odmora. Nisu ga izglasali jer vladajuca stranka rekla ne i oni su glasali za ne. Sad ima da poskupi godisnja putarina sa 40 fr na 100, normalno vladajuca kaze da da nam budu dobri putevi i bice da. Glup narod nije disciplinovan veća su stoka nego mi ali znaju da cene franak i bolje mu iskopaj oko nego da plati kaznu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA