ŠOK & NEVERICA: Srbija uvozi bajato meso u ogromnim količinama?!

Uvoz mesa sa istekom roka trajanja ne može se sprečiti, jer ono nije neispravno, već samo lošijeg kvaliteta. Inače, ovakvom uvozu se pribegava, jer je meso kojem je istekao rok trajanja jeftinije

  • 34

U Srbiju se sve više uvoze meso i mesne prerađevine kojima se bliži istek roka trajanja. Problem je u tome što se takav uvoz ne može sprečiti, jer meso koje stiže iz inostranstva nije neispravno, već samo lošijeg kvaliteta.

Pored toga, na naše tržište se u sve većem obimu ilegalno uvozi meso kome je istekao rok trajanja, sadrži GMO, ili povećani nivo hormona, a koje po pravilu završava kao ponuda na pijacama i kioscima brze hrane.

- Razlog što se pribegava ovakvom uvozu je to što je meso kojem je istekao rok jeftinije - kažu bolje upućeni.

U Srbiju je prema podacima Uprave carina od 1. januara do 20. novembra uvezeno oko 14.000 tona svih vrsta mesa, međutim nepoznate su tačne količine mesa koje u Srbiju stižu ilegalnim tokovima, uglavnom preko Kosova, pri čemu se to meso najviše uvozi iz Argentine.

Proizvođači ističu da su primorani da uvoze meso jer na domaćem tržištu ima sve manje sirovina za proizvodnju zbog osipanja stočnog fonda.

Poznato je da u mnogim mesarama završava piletina iz Južne Amerike, koja dolazi i preko crnogorskih luka, kao i govedina iz Brazila i Argentine koje dozvoljavaju upotrebu GMO stočne hrane.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TRJOVAN

    24. novembar 2013 | 00:57

    Ima Srbija svog mesa, nije nam potrebno tudje. Laz je reci da nemamo stoke i zivine.

  • Partybreaker

    24. novembar 2013 | 01:28

    Kazite koje firme I prodavnice pa da narod zna gde da ne kupuje... A oni nek uvoze ako im se isplati...

  • Dada

    24. novembar 2013 | 01:50

    Ubijaju nas bez zrna baruta. Zar kvalitet nije uslov za uvoz?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA