DODIK: Dan državnosti BiH ne postoji!

Predsednik Republike Srpske podseća da je Dejtonski sporazum jasno odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici iz bivše Jugoslavije neregularan

  • 36

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da na niovu Bosne i Hercegovine ne postoji ni dan, ni datum državnosti i da s toga Dan ZAVNOBIH-a, 25. novembar, ne može biti obeležavan kao dan državnosti.

U otvorenom pismu predstaviku EU u BiH Valentinu Incku, Dodik mu skreće pažnju da su Visoki predstavnik i ostali predstavnici međunarodne zajednice, svojim prisustvom dali značaj nepostojećem prazniku naslovljenom kao Dan državnosti BiH.

Predsednik podseća da je Dejtonski sporazum jasno odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom, koja je tim sporazumom utvrđena, pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici i događaji iz bivše Jugoslavije neregularan i nemoguć za čitavu BiH.

- Svima koji poznaju istoriju naroda na ovim prostorima potpuno je jasno da je ZAVNOBiH bio samo priprema za zasedanja AVNOJ-a na kome je stvorena druga Jugoslavija koje više nema. Zato i jeste licemerno da se danas ZAVNOBiH obeležava kao Dan državnosti, jer su se muslimani odrekli i Jugoslavije i AVNOJ-a koga danas i ne pominju - naveo je Dodik, prenela je RT Republike Srpske.

On je poručio da Republika Srpska nema ništa protiv da u Federaciji BiH ovaj datum obeležavau kao praznik, ali u Republici Srpskoj to neće nikada biti.

- Vaše prisustvo i davanje značaja nepostojećem prazniku daje mi za pravo da vas zapitam kako to da ne dolazite u Republiku Srpsku na obeležavanje praznika koje priznaje Dejton, kad već prisustvujete obeležavanju nepostojećih praznika u Sarajevu? Vaše prisustvo na ceremoniji u Predsedništvu BiH nije ništa drugo do kršenje Dejtonskog sporazuma i svrstavanje na jednu stranu - navodi se u otvorenom pismu Dodika Incku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    24. novembar 2013 | 16:09

    Bravo Srbine, svaka rec na mestu, zivela Republika Srpska!!!

  • Milan

    24. novembar 2013 | 16:10

    Predsednice, svaka tebi cast ! Jos malo pa da se razilazimo, svako na svoju stranu? Samo nemoj nikako bez Prevlake !

  • Ljubisa Petrovic

    24. novembar 2013 | 16:52

    Turcine! A mi ne cekamo mislis?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA