Sudije porotnici tužili državu zbog plata!

Čak 3.600 članova Društva sudija porotnika "presavilo je tabak" i odlučilo da preko suda naplati svoja dugovanja, koja kasne više od tri meseca

  • 2

Sudije porotnici u našoj zemlji, zbog višemesečnog  kašnjenja u isplati primanja, tužili su Vrhovni savet sudstva! Čak 3.600 članova Društva sudija porotnika "presavilo je tabak" i odlučilo da preko suda naplati svoja dugovanja, koja kasne više od tri meseca.

Branislav Stošić, predsednik Društva sudija porotnika Srbije, navodi za Telegraf da su primorani na ovakav korak jer je finansijska situacija veoma teška, kao i da pored veoma niskih primanja, glavni problem predstavlja konstantno kašnjenje.

- Naša primanja mesečno iznose najviše 5.000 dinara, a i na to čekamo mesecima. Martovsku platu dobili smo pre mesec dana, što znači da nam isplate kasne po sedam-osam meseci. Primorani smo da tužimo one za koje radimo, a Visokom savetu sudstva je očigledno bolje da se parničimo nego da razgovaramo - kaže Stošić.

Društvo sudija porotnika je u nekoliko navrata pokušalo da inicira sastanak s Visokim savetom sudstva, ali do toga nikada nije došlo.

- Prvo smo hteli da štrajkujemo, ali zbog specifične pozicije u kojoj se nalazimo, shvatili smo da od toga neće biti rezultata. Zato smo preporučili da naši članovi podnesu pojedinačne tužbe i pokušaju na taj način da naplate potraživanja. Duguju nam oko 80 miliona dinara. Pre godinu dana taj dug je iznosio mnogo više, oko 120 miliona, ali to nije zbog redovnih isplata, već smanjivanja broja porotnika. Pošto odbijaju bilo kakav oblik dogovora, moramo ovako da postupamo - kaže Stošić.

On napominje da se situacija u ovoj branši tokom vremena pogoršavala sve više, ali da je u poslednjih nekoliko meseci alarmantna. Pritom, većina porotnika je slabije finansijske situacije, pa im svaka isplata veoma znači.

- Takvoj situaciji su najviše doprinele izmene Zakona o krivičnom i parničnom postupku. Njime su porotnici isključeni iz većanja iz parničnog postupka. Ne većamo više ni u krivičnim postupcima za koja su zaprećene kazne ispod osam godina. Zbog toga manje radimo, a samim tim smo i manje plaćeni. Plaćaju nas po satu 300 dinara, pa zarađujemo najviše 5.000 dinara mesečno - kaže Stošić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ex sns

    25. novembar 2013 | 22:04

    Xaxaxaaaa

  • Pinki

    26. novembar 2013 | 04:55

    Hahaha e nek su i lopovi lopove tuzili, da je narod u pitanju zabole vas uho nego da vas vasi saveznici pljacki opeljese to ne ide, samo tako i ne predajte se doce i vama kao svima djavo po svoje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA