Za kulturu izdvojeno 16 milijardi dinara

Siniša Kovačević smatra da je predloženi budžet "skandalozno mali" i da je to "ponižavajuća situacija koja tera rumen u obraze", navodeći da na prosveti i kulturi ne treba štedeti

  • 2

Predlogom budžeta za 2014. za oblast kulture i informisanja biće izdvojeno blizu 16,1 milijarda dinara, što je dva i po puta više nego u 2013. kada je zabeležen istorijski minimum izdvajanja za kulturu, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić.

Ristić je na sednici skupštinskog Odbora za kulturu naveo da je budžet rađen prema novim kriterijumima, da je programski i da je njegov osnovni prioritet da se prekine serija restriktivnih i pređe na razvojni budžet za kulturu. On je najavio i da će Vlada Srbije kroz amandmane koje će podneti dodatno inovirati stavke u budžetu za kulturu i informisanje za 2014, ali da se neće menjati ukupan predviđen iznos.

U raspravi koja je potom usledila, članovi odbora iz DS i Demokratske stranke Srbije (DSS) Gorica Mojović i Siniša Kovačević ocenili su da nije tačno da će budžet za kulturu u 2014. biti znatno veći u odnosu na prethodnih nekoliko godina jer će 7,5 milijardi dinara od ukupnog budžeta za kulturu biti izdvojeno za finansiranje javnih servisa, Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio-televiziju Vojvodine.

Kovačević je ocenio da je predloženi budžet "skandalozno mali" i da je to "ponižavajuća situacija koja tera rumen u obraze" navodeći da na prosveti i kulturi ne treba štedeti.

Na navode Siniše Kovačevića da ministar za finansije Lazar Krstić ne razume situaciju u kojoj je Srbija jer je godinama bio u inostrantsvu, Nada Mirković iz Ministarstva finansija kazala je da ministar finansija ima svest o tome koliko je teška situacija i da je Ministarstvo kulture uspelo da se izbori za dodatne 1,2 milijarde dinara. Ona je dodala da je finansijska situacija u Srbiji teška i da problem nije samo veliki deficit u državnoj kasi, nego i visina javnog duga, kao i činjenica da je Vlada Srbije morala da preduzme brojne mere u konsolidaciji javnih finansija.

Odbor za kulturu i informisanje je nakon rasprave usvojio predloženi budžet za kulturu i informisanje u 2014. s osam glasaova za, dok je troje poslanika bilo protiv.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    25. novembar 2013 | 16:15

    Za kulturu i treba, moramo podici moral u narodu, al su nam i dalje promlem lopovi i korumpirani sluzbenici.

  • Dejan

    25. novembar 2013 | 16:38

    Antisrpski procenat?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA