U MISIJI EU: Srpski vojnici protiv pirata iz Somalije!

Vojska Srbije je nakon rigoroznih obuka odabrala tim svojih pripadnika koji će biti deo EU projekta "Atalanta" čija je misija rešavanje krize u Somaliji

  • 24

Tim od 12 pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije danas putuje u Džibuti gde će za nekoliko dana zvanično otpočeti učešće u misiji EU u Somaliji.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je juče, na svečanom ispraćaju tima u Kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, da učesnici tima prvo putuju avionom do Istanbula, a potom do Džibutija na obali Adenskog zaliva, odakle će na brodu "Karolina skan" krenuti u misiju.

Diković je istakao da je strateški cilj Srbije da postane članica EU i da Vojska Srbije, izvršavajući svoje zadatke, doprinosi realizaciji tog cilja. Prema rečima Dikovića, članovi tima su pažljivo odabrani i dobro obučeni, a rizik u toj operaciji je srednjeg nivoa i biće sveden na nizak nivo ukoliko pripadnici Vojske Srbije budu radili ono što su naučili i ono što znaju.

Na svečanosti je državna zastava Srbije uručena vođi tima majoru Ivanu Tanaskoviću, koji je, zahvalivši se u svoje i ime svojih kolega, izrazio uverenje da će sve zadatke uspešno obaviti. Prema njegovim rečima, tim je izuzetno dobro odabran i obučen, a obuka je izvršena i u Grčkoj i Francuskoj.

Pripadnici Vojske Srbije će u misiji "Atalanta" biti angažovani kao autonomni tim za zaštitu brodova. Tim Vojske Srbije, koji je pre desetak dana uspešno završio proveru obučenosti, priključiće se partnerskim snagama na brodu "Karolina skan", čija je misija zaštita brodova organizacije "Svetski program za hranu" i trgovačkih brodova u zoni operacije.

Njihov zadatak će biti i sprovođenje preventivnih i represivnih akcija, koje sprečavaju oružane pljačke i održavaju plovne puteve otvorenim za bezbedan saobraćaj. Vojska Srbije već ima četvoricu oficira u toj misiji, trojicu u Operativnoj komandi u Londonu i jednog na komandnom brodu, i oni će praktično dočekati naš tim, koji u prvoj nedelji decembra treba zvanično da otpočene misiju na brodu "Karolina skan".

Operacija "Atalanta" predstavlja deo globalne inicijative EU za rešavanje krize u Somaliji, koju karakterišu unutrašnje političke podele i eskalacije nasilja, i česte talačke krize zbog delovanja pirata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko tlgrf

    26. novembar 2013 | 01:28

    Sa puskom u ruci u tudjoj zemlji za mene znaci okupacija isto kao NATO pakt.

  • Mile protiv tranzicije

    26. novembar 2013 | 02:31

    Nasa se raspada, parcaju je ko kako stigne, a drugu drzavu idemo da branimo.

  • Rr

    26. novembar 2013 | 01:45

    Eto zasto Srbija treba EU..da Srbi nastave da ginu ,kao da nam do sada nije bilo dovoljno ratova ,pa treba jos da ginemo. Hoce sto vise da nas iskorene,i bukvalno da nestanemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA