Bačević: Istraživanja nikla opasna koliko i voda

- To su samo osnovna geološka istraživanja kojima su indukovani potencijalni tereni, na kojima je moguće detaljnim istraživanjima, koja treba da se sprovedu, dokazati kolika je koncentracija nikla u jednoj toni te sirovine - kaže ministar prirodnih resursa Srbije

  • 6

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je da će se novi zakon o rudarstvu naći pred poslanicima Skupštine Srbije do kraja godine.

- Mi želimo da taj zakon učinimo što boljim, da bi se u budućnosti izbegli eventualni nesporazumi koje su proizveli zakoni koje danas imamo na snazi - rekao je Bačević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Bačević je kao primer takvog nesporazuma naveo sporenja u javnosti oko istraživanja nikla na teritoriji Trstenika, za koje je kazao da nije štetno po okolinu i da se obavlja po "potpuno istom postupku" kao istraživanje vode.

Prema njegovim rečima, tvrdnje da su geološka istraživanja obavljena 1960-ih godina i da se sada radi o eksploataciji "apsolutna neistina", a istraživanja pre 50 godina bila su samo preliminarna.

- To su samo osnovna geološka istraživanja kojima su indukovani potencijalni tereni, na kojima je moguće detaljnim istraživanjima, koja treba da se sprovedu, dokazati kolika je koncentracija nikla u jednoj toni te sirovine - rekao je ministar rudarstva.

Bačević je na pitanje da li kompanija "Srbija nikl", koja je dobila dozvolu za istraživanje zemljišta od njegovog ministarstva, ima pravo da eksploatiše nikl, kazao da će ona imati to pravo "ako razultati budu takvi da ima smisla baviti se eksploatacijom".

Bačević je odbacio navode pojedinih medija da je ministarka energetike Zorana Mihajlović mislila na njega kada je izjavila da jedan od ministara u Vladi "radi protiv interesa Srbije", nazvavši ih "medijskim spekulacijama".

- Kao da postoji zla namera kod pojedinaca da sukobe dva ministra koji jako dobro sarađuju. Kada vam ona bude gost, verovatno će moći da vam da objašnjenje na koga je mislila, ali siguran sam da to nisam ja - rekao je ministar rudarstva.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TRJOVAN

    26. novembar 2013 | 10:30

    Sto se mene tice, nemojte ni da istrazujete. Bolje da ne znamo sta imamo nego da prilikom eksploatacije potrujemo ceo Trstenik.

  • suzana

    26. novembar 2013 | 10:13

    NEVEROVATNO!!!! Istraživanja nikla opasna koliko i voda NE MOGU DA VERUJEM!!!

  • radovan

    26. novembar 2013 | 10:56

    Ovaj Bacevic je stvarno lud covek,izgleda ima ideju da pocisti centralnu Srbiju,jer oko svakog okna u krugu sto km.se gasi normalan zivot,ljudi stihijski nestaju!Trstenik,Topola,Mokra Gora!Kolika je to km.u tom krugu!? Zar nam je to potrebno kad nas tako malo ima! Bolje gladan,nego sit osudjen na sistematsko lagano umiranje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA