LAGUNA PREPORUČUJE: "Krv i lepota - Bordžije" Sare Dunant

Izdavačka kuća Laguna ove nedelje pored romana Sare Dunant preporučuje i knjigu Isidore Bjelice "Spas", kao i roman "Legenda o lopovu" Huana Gomes-Hurada

  • 0

Ove nedelje Laguna preporučuje roman "Krv i Lepota - Bordžije" koji predstavlja fenomenalan portret porodice čija je krv gusta od ambicija i odlučnosti. Gomes-Hurado se vratio španskim korenima i stvorio fantastičan roman "Legenda o lopovu", istovremeno zabavan i dubok koji će vas ostaviti bez daha, a Isidora Bjelica vam predstavlja brutalno iskren zapis sa ivice smrti u njenoj novoj knjizi "Spas".

Krv i lepota - Bordžije

Sara Dunant

Krajem petnaestog veka, lepota i stvaralaštvo Italije bile su na ravnoj nozi s njenom surovošću i korupcijom, ali nigde kao u Rimu i u samoj Crkvi.

Kada je kardinal Rodrigo Bordžija kupio sebi put do papskog prestola i postao Aleksandar VI, njega kao ličnost nisu označavali samo bogatstvo ili strastvena ljubav prema nezakonitoj deci koju je imao već i sama njegova krv: on je bio španski papa u gradu kojim upravljaju Italijani.

Da bi porodica Bordžija mogla likovati, ovaj harizmatični, vrhunski političar sa ogromnom ljubavlju prema životu, ženama i moći morao je iskoristiti svoju papsku moć i sopstvenu porodicu na putu ka uspehu.

Glavno oruđe bio mu je najstariji sin Čezare, čovek neverovatno hladne inteligencije i još hladnije duše, premda sve nestabilniji kao ličnost. Docnije ovekovečen u Makijavelijevom Vladaocu, on je svome ocu obezbeđivao energiju i snagu. Aleksandrova kći Lukrecija, koju su obojica mnogo volela, bila je pak najznačajnije dinastičko sredstvo.

Razbijajući mnoge mitove o Bordžijama "Krv i lepota" je veličanstveno delo koje je iznova udahnulo život ovoj jedinstvenoj porodici, ujedno veličajući sirovu snagu same istorije.

Legenda o lopovu

Huan Gomes-Hurado

Na taj dan, 23. aprila 1591. godine, zvona katedrale oglašavala su polazak flote ka Indijama. U Arenalu su, kao i uvek, vladali praznično raspoloženje i optimizam. Te godine, zbog užasne gladi što ih je bila skolila i zime koja se otegla kao čitava večnost, Seviljci su se veselili još neobuzdanije. Pili su vino iz buradi, pevali pesme, prinosili darove hvaleći Boga i molili se za uspeh pohoda. Kurve i prosjaci su se takođe dobro ovajdili. Po celoj Sevilji se od usta do usta pronosila legenda o lopovu, da je opljačkao Kovnicu novca a onda nestao bez traga i glasa.

Pripremite se za putovanje u Sevilju iz XVI veka, u zamaman svet prosjaka i prostitutki, plemića i trgovaca, mačevalaca i lopova. Ljubav, strast i osveta su temelji na kojima je izgrađen ovaj izuzetan avanturistički roman o dečaku koji je na tajanstven način spasen smrti, i koji će odrasti i postati poslednja nada nesrećnih i uniženih. Koreni Sančove sudbine i sudbine ljudi oko njega sežu duboko u tajne početke književnosti.

Priča o njemu će vas zauvek izmeniti.

Spas

Isidora Bjelica

Nova knjiga Isidore Bjelice je zapis duše u najtežim trenucima, brutalno iskren ispis osećanja i misli književnice od onog trenutka kada je saznala da boluje od neizlečive bolesti... Ona je i literarni hologram njene duše i lutanja tela sa najtežom dijagnozom koje potraga za spasom vodi preko Pariza, Floride, Indije, Šri Lanke do čudesnog ostrva Egina, doma Svetog Nektarija, pravoslavnog sveca, iscelitelja neizlečivih bolesti.

Prvi deo knjige čine zapisi sa ivice smrti opisani sa iskrenošću koja ostavlja bez daha. Zapise odlikuju zaslepljujući udar emocija ali i humora i samoironije pred otkrićima sopstvenih granica, hrabrosti i snage...

U drugom delu knjige nalaze se saveti o ishrani i alternativnim metodama lečenja do kojih je književnica došla tragajući za lekom protiv opake bolesti – lekom koji nije namenjen samo bolesnima već i onima koji ne žele nikada da se razbole. Isidora Bjelica je sabrala i rezimirala sve što se može naći od Istoka do Zapada i sve što su veliki majstori orijentalne medicine čuvali za sebe.

Ovo je i zbirka recepata za čišćenje organizma od svih otrova, ali i formula za odbranu od stresa i harmonizaciju organizma.

Spas je ultimativna knjiga za spasenje tela i duše koja ne može da se poredi ni sa jednom drugom knjigom po iskrenosti, emocijama ali ni velikom broju tajni i recepata koje autorka otkriva...

Top lista izdavačke kuće Laguna:

1. Spas

Isidora Bjelica

2. Serviraj za pobedu

Novak Đoković

3. Rukopis otkriven u Akri

Paulo Koeljo

4. A planine odjeknuše

Haled Hoseini

5. Znamenje anđela

Dejan Stojiljković

6. Iščezla

Džilijen Flin

7. Vidovite priče

Dušan Petričić

Ljubivoje Ršumović

8. Gnusoba

Svetislav Basara

9. Prva bračna noć

Sofi Kinsela

10. Tamo daleko

Vuk Drašković

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA