Preminuo kompozitor pesme Kafana je moja sudbina (VIDEO)

Blagoje Košanin napisao je i pesme Nedeljka Bilkića "Ti pripadaš drugome", Nade Obrić "Dugo te očekujem", Milana Babića "Baš mi se ne da"...

  • 1

U sedamdeset i trećoj godini u Kosovskoj Mitrovici preminuo je srpski kompozitor i tekstopisac Blagoje Košanin. Sahrana će se obaviti u ponedeljak u Gazivodama nadomak Zubinog Potoka. Iza sebe je ostavio članove porodice i suprugu Jovanku Ućukalo Košanin.

Blagoje Košanin je osnovnu školu završio u Zubinom Potoku, srednju muzičku u Prizrenu, a prvi stepen Muzičke akademije u Sarajevu. Radio je kao pedagog u Nižoj muzičkoj školi u Sarajevu, zatim kao producent, a kasnije i kao urednik u diskografskoj kući "Jugoton" u Zagrebu. Bio je i rukovodilac Muzičke produkcije RT Priština u Prištini do 1999. godine, a do penzionisanja 2009. godine radio je kao profesor muzike u srednjoj školi u Zubinom Potoku.

Debitovao je na festivalu "Ilidža" 1967. godine na kome je osvojio drugu nagradu publike, da bi sledeće godine na istom festivalu trijumfovao. Nagrađen je i na festivalima "Vogošća" i "Beogradski sabor".

On je autor nekih od najpoznatijih hitova Tome Zdravkovića ("Kafana je moja sudbina"), a njegovo delo su i pesme Nedeljka Bilkića ("Ti pripadaš drugome"), Nade Obrić ("Dugo te očekujem"), Milana Babića ("Baš mi se ne da"). Radio je pesme i za Zaima Imamovića, Nedžada Salkovića, Meha Puzića, Miroslava Ilića i mnoge druge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA