KRSTIĆ: Budžet je realan i odgovoran

- Ne radimo stvari koje bi bilo neodgovorno da radimo i koje ne moramo da radimo, ali "zaorali" smo po svim delovima prihodne i rashodne strane budžeta - poručio je ministar finansija

  • 0

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da je budžet za 2014. godinu napravljen odgovorno i na realnim osnovama. Kako je ministar objasnio, to znači da se ne ide na veće rezove od onih koji su u ovom trenutku neophodni.

Krstić je, učestvujući na Nacionalnom budžetskom forumu, istakao da je budžet za 2014. prvi korak ka konsolidaciji fiskalnog sistema Srbije i dovođenja u red javnih finansija.

- Ne radimo stvari koje bi bilo neodgovorno da radimo i koje ne moramo da radimo, ali "zaorali" smo po svim delovima prihodne i rashodne strane budžeta - rekao je ministar, dodajući da iza budžeta stoji cela vlada.

On je naveo da su rešavanje problema javnih preduzeća, državnih banaka i poboljšana naplata poreza tri prioriteta bez kojih neće biti moguće ostvariti budžet za narednu godinu.

Krstić je rekao i da će PDV za ugostiteljske usluge biti povećan sa osam na 10, umesto na 20 odsto.

Ministar je najavio da će u narednih šest do devet meseci biti završen proces restrukturiranja preduzeća, i da će biti rešeni problemi velikih preduzeća, kao što su Galenika, Železara....

- Shvatili smo da to mora da se uradi jer, ako se to ne dogodi za šest do devet meseci, neće vredeti uštede, niti će biti realizovan budžet - rekao je Krstić.

On je naveo i da se preduzimaju mere da se ne dogodi sličan slučaj kao sa Privrednom bankom Beograd ili Agrobankom.

Odgovarajući na kritike da su u narednoj godini potrebne dodatne uštede od 300 miliona evra, Krstić je istakao da je tu procenu Fiskalni savet zasnovao na pretpostavci da neće uspeti povećana naplata poreza planirana za 2014. godinu.

Ministar je naveo da se razmatra ograničavanje zapošljavanja u državnoj upravi, kao i način zapošljavanja u drugim velikim sistemima, imajući u vidu rastući broj zaposlenih u javnom sektoru.

Prema njegovim rečima, Zakonom o budžetskom sistemu, koji će se sutra naći na Vladi, biće definisana pravila oko zapošljavanja novih ljudi u državnoj upravi.

Krstić je napomenuo da u ovom trenutku nije bilo politički moguće da se ide na agresivnije reforme koje bi se odnosile na penzije.

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA