SAVETNIK ZA ŠTEDNJU: U nekoliko koraka do dinara sa strane

Za stvaranje fonda ušteđevine nije presudno odvojiti svakog meseca veliku sumu. Pogledajte preporuku ProCredit banke kako u nekoliko koraka možete da krenete da štedite već danas

  • 3

Vlada mišljenje da je za štednju potrebna velika količina novca. Zbog toga mnogi odustaju od ideje da štede, još pre nego što su i počeli. Jedna od ključnih preporuka ProCredit banke upravo i jeste da za stvaranje fonda ušteđevine nije presudno odvojiti svakog meseca veliku sumu. Dovoljno je da počnete da izdvajate manje, ali redovne iznose i budete uporni tu tome.

Razmislite o tome koliko bi vam "dinar sa strane" značio u ovim vremenima, i pogledajte preporuku ProCredit banke kako u nekoliko koraka možete da krenete da štedite već danas.

Postavite sebi cilj

Bilo da je to novi tehnički uređaj, uređenje stana po vašoj želji, letovanje ili učešće za stan, stalna pomisao na ostvarenje cilja će vas motivisati da štedite. Za početak postavite sebi kratkoročni cilj, kako bi vas njegovo ostvarenje motivisalo da nastavite dalje. A ako do cilja dođete putem štednje, a ne dodatnim zaduživanjem kroz kredit, osećaćete se kao da ste osvojili planinu, a ne "samo" vaš cilj.

Analizirajte vaše mesečne troškove

Vodite evidenciju o svim troškovima tokom jednog meseca. Na kraju meseca ćete videti da neki troškovi nisu bili neophodni i da ste mogli da ih se odreknete u korist štednje, pa makar to bilo samo 1.000 dinara ovog meseca. Stara poslovica kaže "Dinar po dinar – pogača!".

Napravite vaš plan za štednju

Sastavljanje plana će vam pomoći da jasno sagledate vaše prihode i troškove i definišete iznos koji vam je potreban za ostvarenje cilja, kao i rok do koga planirate da sakupite potreban novac. Definišite plan štednje za svaki mesec do ostvarenja postavljenog cilja. Ljudi koji imaju svoj plan štednje više štede od drugih.

Uključite porodicu

Okupite članove svoje porodice i predstavite im svoj cilj i plan. Kada cilj postane zajednički, imaćete veću podršku za štednju i lakše ćete ostvariti cilj. Postavite vaš cilj među porodične prioritete.

Držite se plana

Možda je lakše napraviti plan nego držati ga se, ali je to neophodan uslov da biste dostigli vaš cilj. Više puta tokom meseca proverite da li se vaš plan za taj mesec ostvaruje i trudite se da ga ostvarite. U ostvarenju plana pomoći će vam preporuke "Kako da svaki dan štedite po malo" koje možete pronaći na sajtu www.mojepare.rs

Nastavite da štedite i postavite sebi novi cilj

Ako ste ispunili prvi cilj, odmah odredite novi i nastavite istim ili jačim tempom. Zadovoljstvo zbog ostvarenja cilja je najveći motivator da krenete dalje. Znači da možete, želite i hoćete! Sada to pretvorite u rutinu i budite ponosni na rezultate koje ste postigli, a za koje niste bili sigurni da možete!

Posetite sajt www.mojepare.rs i pogledajte modele štednje koji su vam na raspolaganju, kao i ostale preporuke kako da na najbolji način upravljate svojim troškovima i počnete da štedite.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.D.

    27. novembar 2013 | 17:02

    Stedis kada imas, kada nemas onda nemas sta ni da stedis...prosto

  • DM

    27. novembar 2013 | 16:46

    Hahahaha!!Pa ako uspem da ustedim od 25.000 mesečno onda sam umro od gladi znajte!

  • Mile protiv tranzicije

    27. novembar 2013 | 16:57

    Neka meni objasne eksperti magiju kako preziveti sa 250e mesecno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA