VREME ČUDA: Mobilni telefon ima 80 odsto desetogodišnjaka u Srbiji!

Čak 12 odsto ispitanih učenika je dalo lične podatke osobama koje ne poznaje, a 22 odsto njih je ostavljalo podatke na društvenim mrežama i blogovima

  • 6

Srpska deca imaju mobilne telefone i pristup internetu u višestruko većem procentu od svojih vršnjaka u drugim evropskim zemljama.

Čak 82 odsto desetogodišnjaka u našoj zemlji ima mobilni i surfuje internetom bez nadzora odrasle osobe.

Istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo prosvete pokazalo je da je 12 odsto ispitanih učenika onlajn dalo lične podatke osobama koje ne poznaje, 22 odsto njih je ostavljalo podatke na društvenim mrežama i blogovima, isto toliko njih je prihvatalo pozive ljudi koje ne poznaje, a sedam procenata njih je čak prihvatilo sastanak sa osobama koje ne poznaje.

Najčešćse žrtve su adolescenti, devojčice oko 13 do 14 godina. Deca mogu da se zaštite kroz obrazovne programe, tako što će se upoznati sa jezikom i tipom razgovora koje predatori često upotrebljavaju i tako će moći lakše da ih prepoznaju.

Zaključak konferencije "Igraj bezbedno", koju je organizovao Centar za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji (CERMES) i IT Akademi, kompanije Link grup, je da problemu bezebdnosti dece treba pristupiti organizovano na nivou celog društva.

- Neophodno je da različita ministarstva (prosvete, zdravlja, unutrašnjih poslova, zaštite životne sredine) usklade svoje aktivnosti, da se što više promovišu rezultati studije, da se više pažnje i finansijskih sredstava posveti istraživanju problema i načinima njegovog rešavanja - kaže Dubravka Nikolovski, rukovodilac projekta "Igraj bezbedno".

(Telegraf.rs/ Izvor: Potrošač)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Thrylos

    28. novembar 2013 | 13:08

    Ja sam u tim godinama bio srecan ako mi kupe tetris

  • Ja

    28. novembar 2013 | 14:17

    U danasnje vreme deci treba mobilni telefon zbog raznih cudaka i ludaka koji vrebaju na svakom cosku ali ostalo sto je u tekstu navedeno kao losa strana, deci treba objasniti i pricati sa njima. Davno je proslo vreme kada su se uciteljice bavile vaspitanjem dece i uopste se ne treba oslanjati i kriviti druge ako su nam deca ovakva ili onakva. Iz kuce i od roditelja polazi 90% stvari. A i neka kaznica nije na odmet da bi se deci stavilo do znanja da nisu oni rodili nas nego mi njih i da mora da se zna ko koga slusa. I puno puno razgovarati. Danas to sve poblentavilo.

  • MB

    28. novembar 2013 | 13:32

    A tvoj tata ni tetris nije imao... Pa sta vam je, svet ide napred...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA