TAJLAND: Izglasano poverenje premijerki, protesti ne prestaju

Višenedeljne demonstracije ugrožavaju ekonomiju Tajlanda, nakon što je opozicija stupila u borbu protiv korumpirane vlasti povezane sa svrgnutim premijerom koji je u egzilu

  • 1

Tajlandska premijerka Jingluk Šinavatra preživela je danas glasanje o poverenju vladi u parlamentu u kome ima dominantnu većinu, ali tenzije rastu i dalje na talasu višednevnih antivladinih protesta.

Vlada je dobila podršku 297 od 492 poslanika u Donjem domu parlamenta, što je premašilo potrebnu polovinu glasova.

Premijerka je, posle lako osvojene pobede u parlamentu, pozvala demonstrante da odustanu od protesta i okrenu se dijalogu umesto nasilja na ulicama.

Apel da se nađe zajedničko rešenje za izlazak iz političke krize premijerka je uputila i svojim političkim protivnicima.

Ona je istakla da višednevni neredi nanose štetu tajlandskoj ekonomiji.

Vođa protesta i bivši tajlandski premijer Sutep Taugsuban isključio je mogućnost razgovora sa vladom ili drugim partijama, preneo je Rojters.

Analitičari smatraju da glasanje neće smanjiti tenzije ni okončati najveće antivladine demonstracije od velikih političkih nereda pre tri godine.

Antivladini protesti, koji su počevši od subote u jednom momentu okupili 100.000 ljudi, prete da destabilizuju zemlju i to u krajnje nepovoljnom momentu za njenu ekonomiju koja beleži pad.

Demonstranti traže da se premijerka povuče s vlasti zbog optužbi da je njena vlada pod kontrolom svrgnutog premijera i njenog brata Taksina Šinavatre.

Taksin, stariji brat prebogate premijerke, zbačen je sa vlasti 2006. vojnim udarom nakon čega je pobegao iz zemlje kako bi izbegao dve godine zatvora po optužbi za korupciju.

Vođa protesta je saopštio da je njegov cilj da se postojeća vlada zameni savetom, objasnivši da je ta promena neophodna kako bi se iskorenila politička mašinerija bivšeg premijera Taksina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiko

    28. novembar 2013 | 12:43

    Taksin Šinavatra je kod nas ovamo Crnogorac,Milo Djukanović veli e su korjeni su mu sa Cetinja. Interesantno a oni koji su iz Cg a zive u Srbiji (bas u Srbiji) ne mogu dobiti drzavljanstvo. ZATO JE I NA REFERENDUMU ZA 1000 GLASOVA SIPTARA I POTURICA CRNA GORA DOBILA NEZAVISNOST. Ali ajde Šeinavatra je s Cetinja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA