• 30

VELIKI SKANDAL SPC: Patrijarh Irinej odlikovao lobistu Ramuša Haradinaja! (FOTO)

SPC u manastiru Visoki Dečani odlikovao je bivšeg ambasadora Norveške u Prištini Ordenom Svetog Save prvog reda, iako je on tražio da se komandant OVK oslobodi iz Haga

  • 30

Ordenom Svetog Save prvog reda patrijarh srpski Irinej u Dečanima odlikovao je bivšeg ambasadora Norveške u Prištini Johana Kvalea, i to za doprinos u zalaganju da Kraljevina Norveška podrži izgradnju prizrenskog konaka u manastiru.

Kvale je u svojstvu privatnog lica pre tri godine pozvao Haški tribunal da pusti na slobodu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja protiv koga je bila podignuta optužnica za zločine nad pritvorenicima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana, od marta do septembra 1998. godine.

Verski analitičar Mirko Đorđević za Telegraf kaže da nije jasno po kojim kriterijumima SPC dodeljuje priznanja i dodaje da ona non-stop "tu i tamo nekog okiti, a niko ne zna zbog čega".

- Crkva bi trebalo da precizira za koje zasluge se orden dodeljuje, da li su kriterijumi duhovne, moralne ili materijalne prirode. Neka SPC kaže za koju cifru se dobija koji orden - kaže Đorđević, i ocenjuje da se time crkvena ordenja kompromituju i da se šalje loša poruka da su moćnici bliži nagradama od običnih smrtnika.

Foto: Fejsbuk / arhimandrit.sava/

Foto: Fejsbuk / arhimandrit.sava/

Verski analitičar Živica Tucić za naš portal dodaje da je SPC, najverovatnije, procenila da je "doprinos Johana Kvalea toliko značajan da zaslužuje da mu se dodeli Orden Svetog Save drugog reda".

- Možda je Kvale podržao izgradnju konaka iz žaljenja zbog toga što je svojevremeno pozvao Haški tribunal da privremeno pusti na slobodu Haradinaja. Možda je hteo to da ispravi - navodi Tucić.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Podsetimo, u pismu koje je svojevremeno Kvale poslao Tribunalu, između ostalog, piše:

- Kosovo je nova država koja pokušava da nađe put ka potpuno razvijenoj parlamentarnoj demokratiji, a Alijansa za budućnost Kosova je jedina opoziciona partija na Kosovu koja ima jasan profil, pre svega zahvaljujući Haradinaju - ocenio je Johan Kvale.

Ordenje Svetog Save prvog reda Sinod SPC je pored Kvalea dodelio i Vladi Kraljevine Norveške, u čije ime je orden primio ambasador Norveške na Kosovu i Metohiji Jan Bratu, Evropskoj komisiji (orden primio Samuel Žbogar) i Kancelariji za KiM Vlade Srbije (orden primio Aleksandar Vulin).

Ovu informaciju i fotografije podelio je na svojoj Fejsbuk stranici i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • rade

    Ne verujem u to

  • mrtaaaaa

    Smeniti Patrijaha pod Hitno !!!!

  • Aleksandar

    Patrijah Irinej je mudar čovek. Ko smo mi mali i sitni ljudi da se mešamo u Božiju volju. Nekad treba pogledati malo više od svog nosa. Bravo na takvom potezu. Kada se malo nauče ko je Sveti Sava i kada upoznaju Visoke Dečane i našu veru i tradiciju shvatiće malo o kom se narodu radi. Shvatiće da smo mi narod sa velikom tradicijom i ponosom. Samo ljubavlju prema Bogu, istinom i tihom i mirnom rečju pobedjujemo.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima