Greškom bacio 7,5 miliona dolara!

Britanac, koji je na svom hard disku čuvao 7.500 biktoina, iste je bacio na deponiju veličine fudbalskog terena. Kada je to saznao, otišao je da traži disk, ali nije imao dovoljno sreće

  • 2

Digitalni novčanik u kome je bilo 7.500 bitkoina završio je zatrpan ispod nekoliko metara smeća. Naime, britanski IT stručnjak Džejms Hovels bacio je slučajno svoj hard disk koji se sada nalazi na deponiji u Njuportu koja je veličine fudbalskog terena.

On je na hard disku čuvao 7. 500 bitkoina, virtulne valute koja bi danas vredela sedam i po miliona dolara. Hovels je bacio svoj hard disk u kantu dok je čistio svoj sto letos.

- Znate onaj onaj osećaj kada hoćete da bacite nešto u kantu za smeće i pomislite da to nije dobra ideja? Upravo se to i desilo. Ne znam tačan datum, ali mislim da je to bilo sredinom jula - rekao je Hovels za "Gardijan".

U vreme kada je ih je kupio, 2009. godine, njihova vrednost bila je oko 650 hiljada dolara. Hovels je vremenom jednostavno zaboravio na uložen novac.

- Od tada sam dobio dvoje dece, sagradio kuću i nisam mislio na bitkoine dok se opet nisu pojavili u vestima - kaže on.

Podsetimo, juče je vrednost ove virtuelne valute imala rekordnu vrednost i dostigla je 1.000 dolara. Na izgubljenom hard disku nalazi se i lozinka, bez koje je "novac" zauvek izgubljen. Hovels nije imao rezervnu kopiju.

A sve je počelo 2010, kada je on slučajno prosuo limunadu po svom laptopu, pa ga je rasklopio na delove. Neke delove je bacio, neke prodao, a hard disk je odložio u fioku sve do tog sudbonosnog letnjeg dana kada je bacao stare stvari.

Hovels je išao i do same deponije. S obzirom na to da se radi o deponiji veličine fudbalskog terena, izgubio je svaku nadu da će ga pronaći ispod tona smeća i blata.

"Mogu da odem tamo sa lopatom u ruci i da gledam da li da se smejem ili da plačem. Mislim da sam upravo izgubio svaku nadu da ću ga pronaći."

U svakom slučaju, Hovels i dalje veruje, kao i pre četiri godine, da je bitkoin valuta budućnosti. Otvorio je novi digitalni novčanik i sada na svom profilu traži donacije.

-I dalje mislim da će vrednost bitkoina da raste. To je sledeći korak u razvoju interneta. Gugl i Fejsbuk, na primer, već su lideri na tržištu u svojim oblastima, samo je nedostajala virtuelna valuta - rekao je Hovles.

U svetu se dosta spekuliše da bi ovakva valuta mogla da u skorijoj budućnosti da zameni euro i dolar. Današnja cena bitkoina vrednija je od zlata

(Telegraf.rs / Izvor: Theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nejabla

    29. novembar 2013 | 01:31

    Ma pusti budalu cim je zaboravio da ima 650.000$ u taj disco ima negde drugo i milijarde. Papak neki.

  • peki grobar

    29. novembar 2013 | 07:08

    Ja odoh da trazim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA