• 22

Srpska porodica živi sa 600 dinara dnevno!

Mesečni troškovi jedne porodice, koji podrazumevaju račune za sve energente bez kojih se ne može, iznose oko 68.000 dinara, što je jedna i po prosečna plata u Srbiji

  • 22

Kada se plate fiksni mesečni troškovi koji podrazumevaju komunalije, struju, infostan, kablovsku, internet, telefone, subvencioni stambeni kredit ili kiriju, ali i manji kredit za auto, za preživljavanje ostaje manje od pola plate jednog člana porodice. I to ako se uzme u obzir da dva člana imaju prosečnu platu u Srbiji.

Prema računici republičkog proseka, radi se od plati od 43.000 dinara, što znači da navedeni troškovi oduzmu oko 68.000 dinara, pa za hranu ostane svega 18.000. Jedna tročlana porodica opstaje sa 6.000 dinara po članu mesečno, što je 200 dinara dnevno.
- Prava je umetnost da se sa toliko para preživi i „rastegnu“ namirnice na ceo dan - kaže Milica N., domaćica iz Beograda. - Zato, najčešće pazarimo povrće, krompir, pasulj i kupus, jeftinije kategorije mesa i to uglavnom na akcijskim sniženjima.

Prema najnovijim podacima, za kupovinu namirnica izdvajamo oko 43 odsto ukupnih mesečnih primanja. Na stan, vodu, struju, gas i ostale energente treba da izdvojimo još oko 16 odsto od ukupnih primanja domaćinstva. Telefoniranje, internet, kablovska oduzmu još oko pet odsto prihoda, a za prevoz damo čak osam odsto od svega što zaradimo.
- To što se u Srbiji najveći deo kućnog budžeta izdvaja za zadovoljenje egzistencijalnih potreba samo po sebi govori o tome u kolikoj se krizi živi - smatra Saša Đogović, ekonomista, i dodaje da takvi parametri kod nas važe već godinama.
- U poslednjih pet godina, kupovna moć u Srbiji opala je 30 odsto, a najveći udar na domaćinstvo svakog meseca je hrana - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.
(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIlos Birovic

    plata od 25000 koja kasni tri meseca i isplacuje se iz tri puta na svake tri nedelje 10000-7500-7500. luka leget sremska mitrovica pa ti bajo moj plati racune s tom platom...

  • Moler

    Jos od 2008 ako se nevaram euro je poceo da raste pa je sa 70 dinara skocio na 115 do danas,samim tim svi uredjaji i sva tehnika koja se neproizvodi kod nas je skocila za isti posek,nekad je 25000 bilo 350 eura a danas je to 215,a cene su svega i hrane bilo cega porasle za minimalno od 3 do 5 puta ako ne i vise od cene koje su tada vazile,tako da je to danasnji standard gradjana koji je losiji za vise nego duplo, i svake godine cene nastavljaju da rastu za 10% strasno sta rade.

  • Piroman

    Jos da dodam od 2008 ako se nevaram euro je poceo da raste pa je sa 70 dinara skocio na 115 do danas,samim tim svi uredjaji i sva tehnika koja se neproizvodi kod nas je skocila za isti posek,nekad je 25000 bilo 350 eura a danas je to 215,a cene su svega i hrane bilo cega porasle za minimalno od 3 do 5 puta ako ne i vise od cene koje su tada vazile,tako da je to danasnji standard gradjana koji je losiji za vise nego duplo, i svake godine cene nastavljaju da rastu za 10% strasno sta rade.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima