Čistačice u Srbiji zarađuju više od doktora nauka!

Sve više je slučajeva u kojima neškolovani službenici i čistačice u javnim preduzećima imaju višu zaradu od naučnih radnika

  • 2

Diplomu fakulteta u Srbiji ima 236.750 radnika, a 72.245 zaposlenih prima platu iako ima samo osnovnu školu. Međutim, diploma u Srbiji ne garantuje bolji status, niti zaradu.

Sve više je slučajeva u kojima neškolovani službenici i čistačice u javnim preduzećima imaju istu zaradu kao i naučni radnici čije se plate finansiraju iz republičkog budžeta.

- Mladi naučnik sa završenim fakultetom koji je tek na početku karijere mesečno zarađuje 40.000 dinara, a kad doktorira dođe do 50.000 dinara mesečno. Poznato je da službenici u bankama, s diplomom srednje škole, zarađuju toliko ili više, a još su drastičniji primeri u nekim javnim preduzećima - kaže Đurica Jovović, predsednica sindikata nauke. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najviše akademskih građana je koncentrisano u delatnostima obrazovanja, zdravstvene zaštite i u državnoj upravi, ali sudeći prema iznosima prosečnih zarada, ovi sektori nisu najplaćeniji. Iako su tu fakultetski obrazovani radnici skoro sedam puta zastupljeniji od onih bez ikakavih kvalifikacija, prosečna plata jedva da prelazi 50.000 dinara mesečno.

- Radnici s diplomom univerziteta u proseku su zarađivali 90.023 dinara mesečno, a oni koji su bez škole 31.867 dinara - kažu u Republičkom zavodu za statistiku, i dodaju da nesumnjivo ima primera gde su ove razlike znatno manje.

Tako, prema njihovim analizama, ima delatnosti u kojima oni bez kvalifikicija prolaze mnogo bolje od obrazovanih radnika, jer su uhlebljenje našli u profitabilnijim sektorima.

Zanimljivo je i to da se plate razlikuju i po polu, pa tako plata muškarca sa završenim fakultetom iznosi 101.275 dinara, dok je plata žene 20.000 manja?!

(Telegraf.rs / Izvor: "Večernje novosti")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandra Miljojkovic

    26. februar 2012 | 19:07

    nije to bas tako,cistacice u zdravstvu i prosveti imaju plate 16000,a u vrticima 20000,gde oni nadjose 31000 nije mi jasno....Pitanje,da li bi vi mogli da zivite od te plate?????

  • Alehandrinja

    25. februar 2012 | 16:50

    Čistačice u Srbiji zarađuju više od doktora nauka! | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/0HCfWpSx via @TelegrafRs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA