ŠEVARLIĆ: Uzgajanje i promet GMO nisu zdravstveno bezbedni!

Autor i kopredlagač deklaracije "Kragujevac bez GMO", predsednik Društva agrarnih ekonomista Miladin Ševarlić, ocenio je da tehnologija proizvodnje GMO nije u skladu sa prirodom i da dolazi do značajnog uništavanja drugih autohtonih sorti

  • 5

Srbija ne treba da dozvoli uzgajanje i promet genetski modifikovanih organizama (GMO) i proizvoda od GMO jer to još uvek nije zdravstveno bezbedna tehnologija hrane, rečeno je večeras u Kragujevcu na predstavljanju deklaracije "Kragujevac bez GMO".

- Dosadašnji rezultati i eksperimentalna istraživanja pokazuju na pogubne posledice po zdravlje eksperimentalnih životinja u drugoj, trećoj i četvrtoj generaciji, što znači, preneto na ljude, da će se prvi simptomi ozbiljnijih bolesti javiti u drugoj, trećoj ili četvrtoj generaciji - rekao je predsednik Društva agrarnih ekonomista Miladin Ševarlić.

Ševarlić, autor i kopredlagač deklaracije, ocenio je da tehnologija proizvodnje GMO nije u skladu sa prirodom i da dolazi do značajnog uništavanja drugih autohtonih sorti.

- Na 160 miliona hektara oranica u svetu, na koliko se danas daju genetski modifikovani organizmi, nalazi se svega tridesetak "modela" genetski modifikovanih organizama i oni su uništili oko 40.000 autohtonih sorti i hibrida i stotine miliona drugih biljnih vrsta koje nisu uključene u proces poljoprivredne proizvodnje, i to su katastrofalne posledice po biodiverzitet - naglasio je Ševarlić.

Naglašavajući da je i ekonomija razlog zašto ne treba dozvoliti uvoz ali i sam promet GMO. Ševarlić je upitao "zašto bi Srbija bila među prvacima" i istakao "da genetičari znaju jednu trećinu strukture GMO, drugu trećinu naslućuju, a za treću trećinu nemaju pojma šta je".

On je za 4. decembar najavio protest građana iz cele Srbije u Beogradu i izrazio nadu da će nadležni u državi uvažiti stav građana iz više od 90 opština, koji su osvojili deklaraciju protiv GMO.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pop

    29. novembar 2013 | 01:26

    To smece kancerogeno sto nam zapad i EU poturaju niposto nesmeda dodje u ovu zemlju!!! Svi na protest!!!!

  • marko

    29. novembar 2013 | 04:34

    Necemo GMOvna

  • Ray

    29. novembar 2013 | 06:52

    Stop GMO,neka monsanto i ostali truju svoje ,nama je dovoljno ovo sto imamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA