• 7

BELGIJA: Roditelji mole državu da im uspava decu na samrti

Pravo na dostojanstvenu smrt u Belgiji zaštićeno je zakonom, ali se odnosi samo na odrasle koji “trpe nepodnošljiv bol”. Linda van Roj je samo jedan od roditelja koja je morala da gleda kako joj ćerka umire i traži da pravo bude prošireno i na maloletne pacijente

  • 7

Lik male Ele Luize je izbledeo, a njeno sitno, krho telo bilo je razoreno bolom dok je njena majka Linda van Roj, slomljenog srca, nemoćno gledala kako joj dete umire.
- U tom periodu doktori su mi rekli da je najbolje da joj ne dajem nikakvu tečnost, jer bebama su potrebne samo male količine. Prestali smo, da bismo ubrzali kraj, i da je hranimo i pretvorila se u kost i kožu - priča ožalošćena majka.

Ela Luiza, stara samo 10 meseci, umrla je pre dve godine od bolesti krabe, retke genetske mutacije koja oštećuje nervni sistem.

- Želela sam da okončam njenu patnju, ali bila sam bespomoćna. Umrla je u utorak, a još u ponedeljak nam je bilo jasno da ne može više da trpi bol koji ju je razarao - rekla je Linda van Roj.
Nije postojao način da skrati muke ćerci dok je gledala kako lagano umire.
- Na licu joj se videlo da je u nepodnošljivim bolovima, ali nije bilo načina da joj olakšam. Bila sam besna, jer znate da nema leka koji će odneti njen bol - seća se Linda van Roj.

Linda je samo jedan od roditelja iz Belgije koji traže da pravo na eutanaziju bude prošireno i na maloletne pacijente. Pravo na dostojanstvenu smrt je u Belgiji zaštićeno zakonom od 2002. godine, ali se odnosi samo na odrasle koji "trpe nepodnošljiv bol koji ne može biti ublažen". Prema važećim pravilima, neophodno je da se teško bolestan pacijent sam izjasni o potrebi za eutanazijom, što je nemoguće u slučaju beba. Linda van Roj smatra da je to nepravda jer poslednje sate života svoje ćerke pamti kao agoniju.
Senat je u sredu dao zeleno svetlo. Sudeći prema istraživanjima javnog mnjenja, sa njenim stavom se slaže većina Belgijanaca, a 16 uglednih pedijatara podržalo je inicijativu.
- Lekari i sada okončavaju živote dece baš kao i odraslih, ali to se radi "u mraku" jer je protivzakonito - ističe Žerlan van Berler, pedijatar s Univerziteta u Briselu.
S druge strane, protivnici inicijative tvrde da maloletnici nisu sposobni za donošenje tako važne odluke.
(Telegraf.rs / Izvor:cnn.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apsolutno romanticno !

    A sta ako mu je sudzeno da ostane u zivotu...

  • srbin

    Pa bre ljudi nebih mogao da ne dam detetu vodu da pije ili hranu da bih ubrzao smrt makoliko imalo bolove nebih to moga da uradim ....

  • Feki

    Teska tema za diskusiju i davanje saveta.Samo cu reci Bog neka je u pomoci.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima