• 19

AFERA UKRADENE BEBE: Majke uspavljivali, pa im podmetali sumnjivu dokumentaciju!

Gordani Krašićević iz Beograda pre 25 godina u Institutu za majku i dete naplatili su sahranu bebe. Međutim, nikad ni u jednom zakonu ili pravilniku bolnice nije postojalo tako nešto!

 • 19

Istina o bebi-trafingu, jednoj od najunosnijih grana kriminala, ne prestaje da potresa Srbiju. Sve je više roditelja koji sumnjaju da su im deca ukradena, a sve je više i dokaza da su im sumnje opravdane.
Dokumentacija koju sakuplja Udruženje "Roditelji nestalih beba Srbije" prilično je obimnija, a misteriozni nestanci i još misterioznije smrti dece sve više isplivavaju na površinu.

Sporna dokumentacija do koje je udruženje došlo tiče se naplate troškova sahrane novorođene bebe koju potpisuje Institut za majku i dete!
Prema rečima predsednika ovog udruženja Vladimira Čičarevića, nikad ni u jednom zakonu ili pravilniku bolnice nije postojalo tako nešto, što mu je i usmeno potvrđeno pre tri dana u ovoj medicinskoj ustanovi. Sporna domunetacija tiče se slučaja Gordane Krašićević (45) iz Beograda.
Gordana se 15. januara 1988. porodila u porodilištu u Višegradskoj, da bi posle nekoliko sati dežurni lekar izdao nalog da se beba prebaci na Institut za majku i dete zbog navodnih zdravstvenih problema. Dete je posle dva dana proglašeno mrtvim.

- Porodila sam se u "Višegradskoj" i posle porođaja sam videla dete. Nakon toga su mi dali injekciju posle koje sam se uspavala za nekoliko minuta. Ne znam koliko sam spavala. Niko od osoblja me nije obilazio sve do sedamnaestog, kada mi je sestra dala injekciju za prekid mleka. Kad sam pitala sestru zašto to radi, rekla mi je da tako mora, jer ću taj dan biti otpuštena iz bolnice - priseća se tog nemilog dana Gordana.
- Mlada i naivna, nisam davala značaja tome što je rekla, već sam jedva čekala da se po izlasku uputim ka Institu za majku i dete da vidim svoju bebu. Posle sat vremena dala mi je otpusnu listu i saopštila da joj je žao sto mora da mi kaže da je dete umrlo. Tlo je počelo da mi se gubi pod nogama! Tog momenta se pojavio moj suprug, digao me i u naručju me izveo iz porodilišta. Sećam se, i on je plakao kao malo dete. U kolima mi je rekao da su ga tog jutra zvali da dođe u Institut i plati sahranu bebe. Otišao je i platio basnoslovnu cifru za sahranu našeg deteta - priča Gordana drhtavim glasom.

Ona godinama nije imala hrabrosti da pogleda u papire koje je dobila iz bolnice zajedno s računom za sahranu bebe. Tek pre četiri godine, kad joj je drugo dete stasalo, počela je da prikuplja dokumenta iz bolnica. Kad su joj pravnici Udruženja "Roditelji nestalih beba Srbije" rekli da postoji mogućnost da je prevarena, obuzeo ju je neprestalni nemir.
Vladimir Čičarević, predsednik navedenog udruženja, kaže da je od pravnice iz Instituta saznao da "do sada nije poznat slučaj da je institut vršio naplatu troškova mrtvačke opreme, odnosno sahrane".
- Čekam sastanak s njihovim direktorom koji se na naš zahtev ne oglašava. Tražiću zvaničan dokument s pečatom da ta klinika nije nikada imala tako nešto u praksi. Dokument koji nam je donela Gordana nas je dotukao - nismo mogli da verujemo da ljudska bestidnost dostiže tolike razmere. Dobijen je dokument pod nazivom "Sprovodnica za prenos mrtvaca"-  kaže za Telegraf Čičarević.

- Na tom formularu doktor se poziva na Pravilnik o uslovima i načinu iskopavanja i prenosa mrtvaca. Na istom se nalaze pitanja na koja je samovoljno i samoinicijativno odgovorio sam doktor koji se potpisuje kao N. Šešlija. Frapantno je da se bolnica poziva na pravilnik o eshumaciji - dodaje on.
Čičarević ukazuje na sumnjive podatke s tog dokumenta koje možete videti na priloženoj fotografiji.
- Na pitanje br. 6 (Da li je mrtvac bio sahranjen?), bolnica kuca: DA – NE, da bi se NE prekucalo kao negativno, što u stvari potvrđuje da je odgovor DA. Pa, da li beba može da bude sahranjena pre izlaska iz bolnice?! A da je pritom pre par minuta ili sati proglašena mrtvom? Kao odgovor na pitanje broj 4. (Način na koji je utvrđen identitet mrtvaca), piše da ga je identifikovao lekar. Da li je lekar rodio to dete i kako je moguće identifikovati mrtvu bebu!? Ali zato pod brojem 5, na pitanje "Broj odobrenja za prenos mrtvaca i naziv organa koje je izdao odobrenje", naravno, ne piše ništa - primećuje Čičarević.

On ukazuje na još dva problematična odgovora u ovom formularu.
- Na pitanje da li je odobrenje izdato na zahtev roditelja i da su u pratnji "mrtvaca" bili roditelji, Goradana može potvrdti da ih niko o tome nije obavestio, a kamoli da su prisutvovali ili tražili sahranu. Takođe, dobijen je zvaničan dopis iz JKA "Pogrebne usluge" da ta beba nije sahranjena ni na jednom groblju kojima rukovodi ovo preduzeće - kaže Čičarević.
On napominje da je ono što hrabri građane i porodice čije su bebe ukrade je činjenica da je klupko počelo da se odmotava. Takođe, poziva građane koji sumnjaju da im je bebe ukradena da se jave ne mejl udruženja - nestalebebe@yahoo.com.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Shon

  O ovome se aktivno prica skoro deceniju i nista nije preduzeto. Ovo nije drzava,ovde pravda ne stanuje. Ovde veze i novac zavrsavaju BUKVALNO sve. Sramota me je da kazem odakle sam.

  155
  0

  Podelite komentar

 • Maki

  Velika podrska svim ljudima kojima se desilo ovako nesto strasno u nasoj raspaloj zemlji!!!

  113
  0

  Podelite komentar

 • livia

  Tuga.. Dokle doseze ljudski bolesni um zatrovan novcem

  112
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima