• 7

Solidarni porez od 2014. godine

Plate iznad 60.000 dinara trebalo bi da se oporezuju sa 20 odsto, a plate iznad 100.000 dinara sa 25 odsto

  • 7

Predlogom zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, koji je Vlada uputila Skupštini Srbije na hitno razmatranje, predviđeno je oporezivanje plata u javnom sektoru iznad 60.000 dinara.
Prema ovom predlogu, plate iznad 60.000 dinara trebalo bi da se oporezuju sa 20 odsto, a plate iznad 100.000 dinara sa 25 odsto.

Očekuje se da će predložena mera dovesti do smanjenja konsolidovanog fiskalnog deficita u 2014. godini za oko 15 milijardi dinara.
Poreska uprava će kontrolisati da li je za prethodno kalendarsko tromesečje neto prihod zaposlenih u javnom sektoru umanjen u skladu sa tim zakonom.

Novčanom kaznom od 500.000 do dva miliona dinara kazniće se za prekršaj isplatilac prihoda koji nije umanjio neto prihode zaposlenih u skladu sa zakonom, odnosno nije uplatio razliku.
Za prekršaj će biti kažnjeno i odgovorno lice isplatioca prihoda, i to novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara. Novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se fizičko lice koje ne plati razliku.
Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", a primenjivaće se na sve isplate od 1. januara 2014. godine.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Dragan

    Pa sta vam je sledeci ce bii oni koji imaju plate preko 40.000 dinara sa nekih 10 % a potom i oni koji imaju plate preko 20.000 dinara verov sa 5 %.Pa glasali ste za teške i bolne reforme a treba popuniti i novonastele rupe u budzetu.

  • Raša

    Ovo sve vodi centripetalna sila, čiji je krajnji cilj mirovanje. Sledeće godine će morati duplo više da smanje plate i da otpuštaju kako bi provele isti efekat uštede kao ove godine, a svake naredne godine će se potreba za štednjom udvostručavati, sve dok ima zaposlenih. Kad više ne bude bilo zaposlenih za otpuštanje, država će objaviti bankrot. To je naša "svetla" budućnost.

  • Sky

    Ova danasnja vlast samo zna da radi jedno, a to je da uvodi porez.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima