SIRIJA: 4 osobe poginule u eksplozijama ispred džamije

Za vreme pobunjeničkih napada ranjeno je 26 ljudi, dok su sirijske vladine snage bombardovale delove grada Nabuka, jedno od dva preostala uporišta pobinjenika u regionu Kalamun

  • 0

Serija minobacačkih projektila eksplodirala je ispred istorijske Umajad džamije u centru Damaska, ubivši četvoro, a ranivši 26 ljudi, saopštila je sirijska državna televizija.

Petak je za muslimane dan molitve, kada tradicionalno idu u džamiju da bi prisustvovali nedeljnoj propovedi, izveštava AFP. I pre deset dana jedna minobacačka granata je pogodila zid Umajad džamije, pri čemu je bilo i ljudskih žrtava.

Na desetine projektila palo je u istorijski centar Damaska u poslednje dve nedelje. One su ispaljene sa pobunjeničkih punktova u predgrađima prestonice. Ti projektili, od kojih su neki i kućne izrade, poznati su po nepreciznosti, pa nije lako proceniti da li su ih pobunjenici namerno ispalili na neke ciljeve ili ne.

U međuvremenu, pokušavajući da u potpunosti osvoje region Kalamun i preseku pobunjeničke linije snabdevanja sa Libanom, sirijske vladine snage danas bombarduju delove grada Nabuka, jedno od dva preostala uporišta pobinjenika u pomenutom regionu. Nabuk ima 55.000 stanovnika, uključujući i hrišćansku manjinu, a nalazi se 80 km severno od Damaska.

Napredovanje u Nabuku je usledilo dan pošto su vladine snage ponovo osvojile obližnji grad Deir Atija, a prethodno i strateški važno mesto Kara, što je dovelo do bekstva hiljada ljudi u susedni Liban. Osim Nabuka, u rukama pobunjenika u regionu Kalamuna je samo obližnji Jabrud i nekoliko sela.

Sirijske režimske snage u Kalamunu, kao i oko pobunjeničkog uporišta u Istočnoj Guti, u blizini Damaska, imaju i pomoć spolja. S njima se rame uz rame bore i borci šiitskog libanskog Hezbolaha, kao i iračke šiitske brigade Abdul Fadl el Abas. Borbe se odvijaju u atmosferi pritisaka međunarodne zajednice i na jednu i na drugu stranu u sirijskom konfliktu da 22. januara sednu za pregovarački sto u Ženevi.

Sirijski režim je objavio kako će pristupiti pregovorima, uz napomenu da neće pregovarati o tome da predsednik Bašar el Asad napusti položaj.

Ključna pobunjenička organizacija Nacionalna koalicija pozdravila je određivanje datuma kao "vrlo pozitivno", ali insistira na tome da za Asada nema mesta u sirijskoj budućnosti.

Opozicja, takođe, traži isporuku humanitarne pomoći, puštanje zatvorenika iz njihovih redova i "momentalnu obustavu masakara" pre nego što pregovori počnu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA