Hrvatska spremna za povlačenje tužbe?

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je hrvatska vlada i dalje spremna da razgovara sa Srbijom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid, ali samo ako se ostvari "dramatičan pomak" u vezi sa otkrivanjem sudbine nestalih u ratu u Hrvatskoj

  • 25

Ukoliko se ostvari "dramatičan pomak" u vezi sa otkrivanjem sudbine nestalih u ratu u Hrvatskoj, Zagreb će biti spreman da razgovara sa Beogradom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid, kaže ministarka Vesna Pusić.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je hrvatska vlada i dalje spremna da razgovara sa Srbijom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid, ali samo ako se ostvari "dramatičan pomak" u vezi sa otkrivanjem sudbine nestalih u ratu u Hrvatskoj.

- Partnerima iz Srbije rekli smo kako mogu vrlo lako da osiguraju da sednemo za sto i odlučimo šta ćemo s tužbama ako osiguraju podatke o nestalima  -  rekla je Pusićeva u intervjuu za Media servis, prenosi Hina.

Hrvatska već dugo otkrivanje sudbine još 1.674 nestalih i zatvorenih osoba u ratu od 1991. do 1995, suđenja za ratne zločine i povraćaj ukradenog hrvatskog kulturnog blaga postavlja kao glavne uslove za moguće povlačenje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Evropskim sudom pravde u Hagu.

Iako se na sva tri problema "nešto pomaklo" i "nešto radi", Pusićeva je istakla da je potrebno učiniti mnogo više u vezi sa sudbinom nestalih.

- Tu bi trebalo da se dogodi dramatičan pomak. Radi se o ljudskim sudbinama i ta je tema previše značajna i ljudska, za sve ostalo možemo tražiti rešenja kasnije -  kazala je hrvatska ministarka.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    30. novembar 2013 | 12:47

    Nemojte povlaciti ! Vi nas tuzite za Vukovar a mi cemo vas za Jasenovac ! Da vidimo ko ce kome na kraju placati ..

  • mali

    30. novembar 2013 | 12:51

    Cista prevara! A zasto nas to imaju tuziti! Pa njihovi zlocini su 100 puta veci od 1941 do 1995 god. Ponovo ce Srbija prodati nas Krajisnike! A nasa najveca krivica je sto nismo dozvolili da nas pokatolice!

  • стрептомицин

    30. novembar 2013 | 13:28

    Стварно се ничега не стиде и још постављају услове?! На жалост издајничка власт ће прихватити све услове ради "европских интеграција" од којих имамо само безусловно испуњавање ултиматума. Србија треба да прошири оптужницу и на II светски рат, и убаци поред НДХ и и њихове менторе и подстрекаче на најгнусније злочине Немце. Немачка има највећу одговорност као директни спонзор и подстрекач њихових слугу из НДХ. А што се тиче новије историје где је око 600 000 Срба по последњем попису пре распада СФРЈ? Потенцирати то питање и питање њихове имовине. Али власт у Србији ради за наше непријатеље а не за Србе и Србију!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA