• 25

Hrvatska spremna za povlačenje tužbe?

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je hrvatska vlada i dalje spremna da razgovara sa Srbijom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid, ali samo ako se ostvari "dramatičan pomak" u vezi sa otkrivanjem sudbine nestalih u ratu u Hrvatskoj

  • 25

Ukoliko se ostvari "dramatičan pomak" u vezi sa otkrivanjem sudbine nestalih u ratu u Hrvatskoj, Zagreb će biti spreman da razgovara sa Beogradom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid, kaže ministarka Vesna Pusić.
Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je hrvatska vlada i dalje spremna da razgovara sa Srbijom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid, ali samo ako se ostvari "dramatičan pomak" u vezi sa otkrivanjem sudbine nestalih u ratu u Hrvatskoj.

- Partnerima iz Srbije rekli smo kako mogu vrlo lako da osiguraju da sednemo za sto i odlučimo šta ćemo s tužbama ako osiguraju podatke o nestalima  -  rekla je Pusićeva u intervjuu za Media servis, prenosi Hina.
Hrvatska već dugo otkrivanje sudbine još 1.674 nestalih i zatvorenih osoba u ratu od 1991. do 1995, suđenja za ratne zločine i povraćaj ukradenog hrvatskog kulturnog blaga postavlja kao glavne uslove za moguće povlačenje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Evropskim sudom pravde u Hagu.
Iako se na sva tri problema "nešto pomaklo" i "nešto radi", Pusićeva je istakla da je potrebno učiniti mnogo više u vezi sa sudbinom nestalih.
- Tu bi trebalo da se dogodi dramatičan pomak. Radi se o ljudskim sudbinama i ta je tema previše značajna i ljudska, za sve ostalo možemo tražiti rešenja kasnije -  kazala je hrvatska ministarka.
(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    A da vi prvo primite protjerane Srbe iz Hrvatske.

  • Cobi ns

    JNA nije ušla na Hrvatsku teritoriju,tu je bila u svojoj državi,uzgred....a Srbija nikako ne treba da povlači tužbu!!Navodni Srpski 'zločini'su,najblaže rečeno(ako se to može reći za ratne strahote)'crvenkapica' za Hrvatske tokom dr.sv.rata a i prvog,nema tu puno razlike a i poslodavac im je bio isti!!

  • Abraksas

    Super, onda recite gdje su 650.000 hiljada srba koji su nestali iz hrvatske.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima