BOŽOVIĆ: Pojačana kontrola Žandarmerije

- Ne postoje nikakvi uslovi, niti mogućnost da se Žandarmerija otrgne od te kontrole, odnosno da se dogode pojave poput pobune i otkazivanja poslušnosti - izjavio državni sekretar u MUP-u Srbije Vladimir Božović

  • 12

Državni sekretar u MUP-u Vladimir Božović izjavio je da je Žandarmerija apsolutno pod kontrolom Ministarstva, a time i vlade i države.

Božović je rekao da ne postoje nikakvi uslovi, niti mogućnost da se Žandarmerija otrgne od te kontrole, odnosno da se dogode pojave poput pobune i otkazivanja poslušnosti.

On, međutim, ukazuje da je pojačana kontrola rada te, ali i drugih specijalnih jedinica MUP-a, da bi se predupredili slučajevi, kakvih je bilo, da su njeni pripadnici umešani u krivična dela, i da bi se sagledalo stanje u toj jedinici.

Božović smatra da slučaj nedavno uhapšenog žandarma Aleksandra Raičića, osumnjičenog za ubistvo, koji je imao "intenzivne kontakte sa licima iz kriminogene sredine", otvara pitanje prijema u Žandarmeriju i uopšte u MUP.

Način na koji se primaju novi pripadnici specijalnih jedinica, i u MUP uopšte, naime, nije usklađen sa evropskim standardima i potrebama društva.

Prema Božovićevim rečima, ovakvi događaji ukazuju na potrebu sagledavanja stanja ne samo u Žandarmeriji, već i u svim specijalnim jedinicama i celom ministarstvu, o čemu je, kaže, razgovarao sa premijerom i ministrom unutrašnjih poslova, direktorom policije i načelnikom kriminalističke policije.

Božović kaže da će pojačana kontrola u narednom periodu biti usmerena prema Žandarmeriji i specijalnim jedinicama, sa svih nivoa kontrole koji su zakonom predviđeni.

On je podsetio da je nedavno postavljeni komandant Žandarmerije rekao da će iz svoje nadležnosti preduzeti korake kojima će kontrolisati sve pripadnike jedinice, za šta ima mehanizme.

Prema njegovim rečima, postoje i drugi nivoi kontrole kao što je Direkcija policije, sektor unutrašnje kontrole policije, takođe i vlada i MUP, zatim kontrola koju sprovodi skupštinski Odbor za bezbednost, kao i da je u tome važna i uloga medija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srki

    30. novembar 2013 | 14:01

    Zbog par debila koji su došli sa debelom vezom, a kasnije ne moze niko da ih pomeri sa tog mesta , jer ih zakon štiti, mi koji radimo posao časno i pošteno trpimo nepravdu.

  • TODE

    30. novembar 2013 | 13:29

    Ti ćeš nekog da kontrolišeš crnogorska alo!

  • Boban

    30. novembar 2013 | 14:07

    Cemo tolka afera oko zandarmerije. Sudite onima koji krse zakon ove drzave po imenu I prezimenu, a ne zandar ovo zandar ono policija je ovakva I sistem nam je kao los. Nemojmo braco I sestre da zbog pojedinaca unistavamo drzavu, treba nam zdrava drzava za bolje sutra nasoj deci. Ako svako od nas povede racuna prvo o sebi svojoj porodici I okolini gde zivimo bice sve drugacije. Molio bih za malo vise ljubavi I razumevanja prema svima nebitno ko je ko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA