Prva solarna toplana u Srbiji

Pilot postrojenje nalazi se u selu Badnjevci, u blizini Kragujevca. Akumulirana energija sunca moći će da se proizvodi 24 sata dnevno. Korišćenje ovakvih sistema dovešće do smanjenja uvoza energenata

  • 2

U selu Badnjevcu, nadomak Kragujevca, napravljeno je pilot postrojenje prve solarne toplane u Srbiji. To predstavlja veliki prodor na polju energetske efikasnosti i uspešnog korišćenja obnovljivih izvora energije. Koncentrator je prečnika 13 metara i toplana je spremna za puštanje u pogon, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Kako su objasnili u PKS, solarni sistemi zadovoljavaju jednu trećinu dnevnih potreba za energijom, jer sunce u proseku sija osam časova dnevno. Kako bi nadomestile jaz od 16 sati, mnoge kompanije su, pored solarnih, instalirale postrojenja, odnosno elektrane koje rade na gas.

Nekadašnji profesor Mašinskog fakulteta u Kragujevcu Vladan Petrović patentirao je visokotemperaturni akumulator, koji omogućava da se akumulirana energija sunca proizvodi po potrebi i u kontinuitetu, 24 časa na dan, 365 dana u godini.

Zapreminski kapacitet akumulatora iznosi 450 kilovat časova po metru kubnom, što ga čini jedinstvenim u svetu. Dizajn koncentratora urađen je u specijalnoj softverskoj simulaciji, koja omogućava da konstrukcija izdrži sve atmosferske uticaje sa velikom uštedom u materijalu, za razliku od sličnih postojećih sistema.

Ovaj sistem koristio bi se za proizvodnju električne energije i snabdevanje toplotnom energijom gradova i manjih mesta, a moguća je primena i u prehrambenoj, tekstilnoj, drvnoj, hemijskoj industriji i drugim proizvodnim granama. Nema ograničenja u odabiru lokacije za instalaciju postrojenja.

Snabdevanje sirovinama iz Srbije dovelo bi do smanjenje uvoza energenata, što bi predstavljalo veliku uštedu, a postoji i mogućnost proizvodnje radi izvoza na evropsko i svetsko tržište.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T Zegarac

    9. jun 2013 | 13:05

    Ovaj izum Profesora Petrovica moze da bude pravi spas za Srbiju i srpski narod. Pre nego sto ovaj srpski izum druge nacije zgrabe od nas, zbog cinjenice da srpska vlada ostaje "nezainteresovana" ili vise uplasena da reaguje i preuzima odgovornost da ovaj izum realizuje u nasoj zemlji, trebalo bi dovesti ovakvog coveka kao sto je Profesor Petrovic, na vlast. Ovo bi trebalo da bude prelomni momenat u nasoj zemlji i osvescenje da nasu zemlju treba da vode pametni i sposobni ljudi koji su strucnjaci za realne stvari. Profesor Petrovic je vec proveo dosta vremena u inostranstvu, dakle zna kako da razgovara sa stranim strucnjacima i stranim liderima sa kojima bi sklapao ugovore oko ovog za svakoga vrlo znacajnog poduhvata. Ovaj izum je buducnost za ceo svet i moze da stavi Srbiju u jedanput znacajno mesto u svetu; donelo bi prvo nasoj zemlji napredak u svakom pogledu a takodje i mnogim drugim zemljama posebno u vreme kada svi gledamo nacine kako da poboljsamo ekologiju. Mozda ovo nekome deluje neostvarljivo ali ja bih Profesora Petrovica postavila za predsednika zemlje Srbije i verujem da bi krug srpskih pravih strucnjaka kao sto je on, sacinjavao pravu vladu jedne zemlje a ne neki koji su zavsili neke bezvredne fakultete i to preko noci i onda mlate prazne price u politickom zivotu nase zemlje i dovode nas do ponora. Kad bi Profesor Petrovic postao Predsednik zemlje Srbije onda ne bi morao da ceka srpsku vladu da odgovori na ovaj izum i on bi preuzeo prave mere.(Nasa trenutna vlada bi verovatno sve ovo upropastila i predala zapadnim silama koje cekaju trenutak da ovo zgrabe) Ne dogadjaju se ovakvi izumi i inovacije svaki dan. Treba biti svestan koliko ovo moze da znaci za nasu zemlju i nas narod ako reagujemo na vreme i postavimo prave strucnjake da nam vode zemlju. Nasa zemlja treba mozgove i prave strucnjake koji bi i nasu politiku preokrenuli i krenuli da realno resavaju probleme u nasoj zemlji. Imamo dobru nasu staru izreku "Dela govore vise od reci". Dosta je bilo praznih prica - Profesor Petrovic ima realne price koje pretvara u dela. Ja prva glasam za Profesora Petrovica. Mozda je on nas drugi Tesla. Krajnje je vreme za promene u srpskoj vladi. Srbijo osvesti se. Glasaj za prave ljude. Ziveli

  • milanka Ristovic

    27. februar 2014 | 19:40

    stvarno bi bio pravi spas za srbiju , nadajmo se da ce vlada pomoci ovom nasem velikom Srbinu, a ne da se zavrsi kao s Nikolom Teslom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA