Naša naučnica među najboljih 25 istraživača u svetu!

Ministarstvo za obrazovanje i istraživanje Republike Nemačke dodelilo nagradu mladoj naučnici iz Beograda zbog njenog rada u oblasti održivog razvoja

  • 6

Ksenija Bunjak (29) doktorant je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i jedna od 25 najboljih mladih naučnika na svetu za ovu godinu, prema odluci Ministarstva za obrazovanje i istraživanje Republike Nemačke.

Ona je jedna od „zelenih talenata", istraživača u oblasti održivog razvoja, prva iz Srbije koja je dobila ovu prestižnu nagradu i jedna od dvoje nagrađenih naučnika iz Evrope.

Kad nije na fakultetu obilazi sela Srbije i smišlja kako da ih pretvori u ekološka, a usput razgovara s meštanima i savetuje im šta da promene u kućama kako bi što bolje iskoristili energiju ili svetlost, a što manje platili račun za struju.

Draž čitavog posla jeste da se pomogne ljudima. Najviše volimo da vidimo, kada se vratimo u neko selo, da su nas ljudi poslušali i na primer promenili prozore ili namenu prostorije kako bi imali više svetla ili bolje grejanje – priča Ksenija, koja je nedavno sa kolegom Mladenom Pešićem počela projekat „Atlas srpskih sela".

Ove godine je pokrenula i nevladinu organizaciju EAT, sa idejom da podigne svet građana o ekologiji. Govori šest jezika, jedno vreme je živela u Danskoj dok je istraživala za doktorat, a 2007. godine je ekološki projektovala u Španiji, što je odredilo njen dalji profesionalni put.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    30. novembar 2013 | 15:15

    А државу Србину боли к***ц.. Честитам на резултатима, и желим ти пуно среће у даљој 'каријери'.

  • imas mozka

    30. novembar 2013 | 16:14

    Petna si, mlada si i lepo izgledas! Buducnost je pred tobom; zato bezi odavde sto pre! U protivnom ugusice te!

  • Lud Zbujen

    30. novembar 2013 | 19:10

    Bezi odavde radices sa masterom za 400 e mesecno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA